Skolnämnd fick mörka var avgörande sammanträde skulle hållas

Den senaste tidens omstridda skolfrågor har gjort att kommunens säkerhetsavdelning kopplats in. Som en följd av det fick ett nämndmöte hållas på hemlig plats: "Det var en rekommendation från oss", säger Håkan Söderberg, kommunens säkerhetschef.

Eskilstuna kommuns nämndsammanträden kan hållas på olika platser. Tid och lokal brukar alltid stå med i kallelserna som är offentliga.

Eskilstuna kommuns nämndsammanträden kan hållas på olika platser. Tid och lokal brukar alltid stå med i kallelserna som är offentliga.

Foto: Hanna Oscarsson, TT

Eskilstuna2024-06-14 17:50

De politiska skolnämnderna i Eskilstuna har på senare tid hanterat flera frågor som rört upp känslor bland Eskilstunaborna. Turerna kring S:t Eskils gymnasium har varit en het potatis, Årbyskolan en annan. 

När det skulle tas beslut om att lägga ner högstadiet på Årbyskolan hemlighölls möteslokalen för grundskolenämndens sammanträde.

En ovanlig åtgärd enligt Håkan Söderberg, säkerhetschef på Eskilstuna kommun.

– Vi stöttar förvaltningar, nämnder och tjänstepersoner i säkerhetsfrågor brett. Så när det dyker upp indikationer på att något kan hända eller att några av våra förtroendevalda är utsatta för någon typ av påtryckningar eller liknande så har vi en dialog med dem om vad det kan bero på och vad som ligger bakom, vad som triggar. Då brukar vi gå igenom lite olika alternativ för att reducera möjligheten kring att någonting ska uppstå. En sak i det här fallet var att inte offentliggöra platsen där mötet skulle hållas, säger han. 

– Det var som sagt en rekommendation från oss, och sen väljer nämnden hur den vill göra.

Exakt vad som föranlett rekommendationen vill Håkan Söderberg inte gå in på.

– Jag kommenterar helst inte varför. Vi har ju sådana här diskussioner med tjänstepersoner och förtroendevalda i flera sammanhang men i de flesta fall finns ingen anledning att göra något alls.

– Vi har ett fåtal sådana här händelser på ett år när vi behöver göra riskbedömningar i olika skeden så det är inte vanligt förekommande, det krävs att det är lite skarpare, fortsätter Håkan Söderberg.

Att hindra allmänheten från att exempelvis komma och protestera inför ett nämndbeslut är inte skäl nog att hålla en mötesplats hemlig, enligt säkerhetschefen.

– Att medborgare kommer och vill uttrycka sin åsikt, demonstrera eller på annat sätt använda sina demokratiska rättigheter är inte skäl nog att skydda en plats.

Enligt Håkan Söderberg handlar det generella säkerhetsarbetet oftare om dialog än faktiska säkerhetsåtgärder.

– Vi har ju många personer inom kommunen som jobbar med myndighetsutövning av olika slag och kan därför känna sig utsatta. Då kan man bli känslomässigt orolig och behöver någon att prata och bolla sina tankar med. Där hjälper vi till, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!