Familjekompis har funnits i Sverige sedan 2018. Hittills har omkring 45 kommuner deltagit i projektet som syftar till att sammanföra etablerade svenska familjer och nya svenska familjer för att bredda kontaktnätet.
Sedan januari finns projektet även i Eskilstuna och leds av studieförbundet Bilda i samverkan med Eskilstuna kommun och Fristadskyrkan.
– Tanken är att ses i ögonhöjd, lära sig av varandra och berika varandra med olika kulturer, säger Carina Oscarsson, som är en av projektledarna för Familjekompis Eskilstuna.
Den största skillnaden mellan det här konceptet och tidigare projekt i kommunen, så som Språkvän, är att det inte är uttalat att någon part ska fungera som fadder.
– Självklart blir det så att man som etablerad svensk hjälper de nya in i Sverige och att bredda sitt kontaktnät här i landet, eftersom man vet mer om Sverige när man bott här längre. Men det viktiga är att berika varandra med varandras kulturer, säger Carina Oscarsson.
Louise och Dennis Örtegren flyttade från Stockholm till Eskilstuna för ett år sedan och såg projektet som en möjlighet till att hitta nya vänner.
– Eftersom vi är nya här i Eskilstuna så känner vi inte jättemånga här. Vi såg det här som ett tillfälle att träffa nya människor, men också att kunna ge tillbaka lite, säger Louise Örtegren.
Efter att paret anmälde sig påbörjades en jakt efter att hitta några som de kunde passa ihop med. Projektledarna har åkt runt till bland annat språkkaféer, kyrkor och familjecentraler för att hitta personer som vill vara med i projektet. Matchningen mellan två familjer, par eller personer grundas på exempelvis ålder och intressen.
– Ibland hittar vi matchningar bland de som anmäler sig och ibland "head huntar" vi, som i detta fall, säger den andra projektledaren Isabelle Deivard och nickar mot Tamara "Taki" och hennes man Pedrag "Peki" Nakić.
Carina Oscarsson flikar in.
– Jag och Taki är kollegor på en förskola. Jag tänkte direkt på henne och sa "Taki, jag tror ni ska gå med i det här projektet och träffa de här". Ibland får man en känsla bara, säger hon.
Känslan visade sig stämma.
För en månad sedan träffades paren Örtegren och Nakić för första gången, men Taki Nakić, berättar att det känns som att de har varit vänner betydligt längre än så.
– Det känns nästan som att vi alltid har känt varandra, säger hon.
Taki Nakić och hennes man kom från Serbien till Sverige för några år sedan. Hon tycker att det varit svårt att lära känna nya människor och komma in i det svenska samhället därför är hon glad att de nu hittat nya vänner i paret Örtegren. Hennes man Peki Nakić håller med.
– Jag och Dennis har liknade intressen när det gäller tv-spel, historia och sport, säger han.
Förutom den första gemensamma träffen hos Familjekompis har de hunnit träffas ytterligare två gånger. Tillfällen som bland annat ägnats åt att äta tillsammans och besöka secondhand-butiker.
– Vi anordnar den första träffen sedan tar man på sig att träffas minst två gånger till. Men så klart hoppas vi att det ska klicka och att man ska fortsätta att ses, säger Deivard.
Nu ska paren att träffas hemma hos Nakić för att laga serbisk mat tillsammans. Dennis och Peki planerar även att fiska i sommar.
– Jag citerar Casablanca. "I think this is the beginning of a beautiful friendship", säger Peki Nakić.