Miljökonsultens okända roll i skandalbolagen

Nyligen väcktes åtal i Think pink-härvan där det dumpats stora mängder byggavfall i bland annat Barva. En av de huvudmisstänkta är en miljökonsult som även var med och startade LMAG i Vilsta industriområde som stod i centrum för den så kallade batteriskandalen.

Miljökonsulten som åtalats i Think pink-härvan figurerade även i polisutredningen av batteriskandalen.

Miljökonsulten som åtalats i Think pink-härvan figurerade även i polisutredningen av batteriskandalen.

Foto: TT / Polisens förundersökning / LMAG

Eskilstuna2024-03-16 08:59

Saneringen pågår fortfarande av fastigheten i Vilsta industriområde där batteriskandalen avslöjades för drygt tre år sedan. På återvinningsföretaget LMAG:s område förvarades 400 ton giftigt batteriavfall, så kallad black mass, i hundratals läckande säckar. Black mass hittades även på tre platser i Örebro län. Tillstånd att förvara farligt avfall saknades och två personer dömdes för grovt miljöbrott och två personer för miljöbrott. En av männen som dömdes för grovt miljöbrott var LMAG:s ägare, även kallad LMAG-mannen. 

Den 28 december förra året väcktes åtal i den andra stora miljöskandalen med anknytning till Eskilstuna: Think pink-härvan där byggavfall dumpats utan tillstånd eller anmälan på 21 olika platser i Sverige, bland annat på en fastighet i Barva i Eskilstuna. En av de fem personer som har åtalats för grovt miljöbrott i Think pink-härvan är en 49-årig miljökonsult som även figurerade i polisutredningen av batteriskandalen. Miljökonsulten åtalades inte i batteriskandalen, men av polisens utredning av Think pink-härvan framgår att han spelade en viktig roll i LMAG under verksamhetens första år. 

undefined
LMAG:s anläggning i Vilsta industriområde.

Miljökonsulten är född och uppvuxen i en mindre kommun i Västmanland. Han träffade den så kallade LMAG-mannen när denne jobbade på ett återvinningsföretag i Örebro. Miljökonsulten var då tidigare dömd för ekonomisk brottslighet. LMAG-mannen uppgav i polisutredningen av batteriskandalen att han startade LMAG tillsammans med miljökonsulten som var duktig på tillståndsförfaranden och därför sökte de tillstånd som behövdes. Verksamheten ska ha dragits igång 2017. Enligt LMAG-mannen lämnade miljökonsulten samarbetet efter "något år". 

Miljökonsulten var produktiv under sin tid på LMAG. Han hjälpte bland annat en Kumlabo att i juni 2018 skriva en anmälan om att på sin gård lagra jord med klassificeringen MRR, vilket betyder mindre än ringa risk. I polisförhör hävdade Kumlabon att han bara skrivit på anmälan och skickat in den till kommunen tillsammans med ett egenkontrollprogram. "Jag fick hjälp med anmälan till miljökontoret av LMA Gruppen. Det var en kille som hette (miljökonsultens namn) som hjälpte mig med den."

undefined
Miljökonsulten använde falsk identitet genom att vid kontakter med tillståndsmyndigheter uppge sitt alias vid flera tillfällen. På bilden syns LMAG:s anläggning i Eskilstuna.

Kumlabon uppgav även att miljökonsulten skrivit ett egenkontrollprogram som handlade om mottagningen av schaktmassor. 

På egenkontrollprogrammet finns ett namn angivet som miljökonsulten använde som sitt alias. Kumlabon säger i förhöret att han vet att det är samma person som miljökonsulten: "Jag känner till honom sedan tidigare då han jobbade som konsult till LMAG."

I själva verket skulle Kumlabon komma att ta emot över 500 ton black mass som grävdes ner. Kumlabon hade tidigare arbetat tillsammans med LMAG:s ägare med ett projekt som handlade om att förädla black mass, som bland annat innehåller zink, för att kunna sälja det vidare till ett högre pris. Kumlabon hade lärt känna miljökonsulten när han arbetade på återvinningsföretaget i Örebro tillsammans med LMAG-mannen. 

"(Miljökonsultens namn) var en slags sorteringsmästare. Jag fick tidigt en bild av att (miljökonsultens namn) inte var den mest ärliga personen. Det kom fram att han varit involverad i olika brottmål."

undefined
Miljökonsulten som åtalats i Think pink-härvan figurerade även i polisutredningen av batteriskandalen.

Miljökonsulten använde falsk identitet genom att vid kontakter med tillståndsmyndigheter uppge sitt alias vid fler tillfällen. I samband med att LMAG anmälde sin avfallsverksamhet i Eskilstuna 2017 undertecknade miljökonsulten ett mejl till kommunens miljökontor med sitt riktiga namn medan hans alias stod på den bifogade bilagan med kompletterande uppgifter. 

– Det är inte så att vi kollar vem som har skrivit dokumenten. Vi engagerar oss inte vem som skrivit dem utan snarare vad de innehåller. Det viktiga är att de lämnas in av bolaget, säger David Aronsson, miljöinspektör vid Eskilstuna kommun. 

Han träffade miljökonsulten vid flera tillfällen när miljökonsulten arbetade för LMAG. 

– Han var som vilken verksamhetsutövare som helst och försökte sälja in sina idéer. Han gav inget konstigt intryck, säger David Aronsson. 

Enligt LMAG:s anmälan, som formellt gjordes av bolagets ägare, skulle företaget inte hantera avfall som var farligare än det som kan uppstå vid ett fordonshaveri. Kommunens miljöinspektör uppgav senare i polisförhör att han kände sig lurad när han i slutet av 2019 förstod att tomten var full av säckar med black mass som läckte frätande lakvatten.

undefined
David Aronsson är miljöinspektör vid Eskilstuna kommun som fick bekosta ompaketeringen av det giftiga batteriavfallet vid LMAG.

Miljökonsultens engagemang i LMAG stannade inte vid att hjälpa till med ansökningar. I polisutredningen av Think pink-härvan finns en lägesrapport för LMAG som miljökonsulten i maj 2018 skickade till LMAG-mannen där det framgår att miljökonsulten var mycket väl insatt i företagets verksamhet och avfallsbranschen i stort.

Rapporten gäller utvecklingen under bolagets första halvår och miljökonsulten beskriver hur de startade med goda förhoppningar. LMAG tog emot material från NMT Think pink: 150 ton i februari och 200 ton i maj. LMAG:s verksamhet hade dock inte gått så bra som de hoppats på: "Det är svårt att få sopor till anläggningen till rätt pris."

Miljökonsulten konstaterade att kalkylerna skulle se bättre ut om de kunde hitta bättre avsättningar på sitt material. 

"Eller om vi helt enkelt ska köra något annat material istället som vi prata om tex sortera bland metaller etc. Vi måste iaf bestämma oss nu hur vi ska gå vidare."

Fem månader senare dök enligt polisutredningen den första batterimassan upp på LMAG:s anläggning i Eskilstuna. Då hade miljökonsulten redan bytt uppdragsgivare till Think pink. Han tog själv kontakt med Think pinks ägare Bella "Queen of trash" Nilsson och erbjöd sina tjänster. I ett utkast skriver han att kan erbjuda sina erfarenheter och kontakter, bland annat när det gäller så kallad "fulfyllning": "Avsättningar för förorenad fyllning, tex med inslag av gips och trä. Dels mot anläggningar med tillstånd men även utan."

undefined
Bella Nilsson kallade sig själv för "Queen of Trash" och frontade egna företaget NMT Think Pink i olika annonser. Sedan kom polisen.

Miljökonsulten skriver även att han kan hjälpa till med bland annat strukturering och rapportering av driften samt att lära ut och kontrollera rutiner och rapporteringar. Han skulle även kunna sy ihop lösningar mellan Think pink och LMAG i Eskilstuna: "En kan tex vara att man delar på anläggningen med (LMAG-mannens namn). Han får köra sin mass och skrot hantering på ena delen av anläggningen och sedan kör vi avfall på ena delen."

Miljökonsulten ville fakturera en fast månadslön på 100 000 kronor i månaden. 

Enligt polisen finansiella utredning fakturerades de tjänster som miljökonsulten utförde via bolag som han inte hade styrelseuppdrag i. Däremot fanns bland annat hans hustru med i styrelsen. Ett av bolagen var registrerat i Spanien. Betalningarna från LMAG uppgår till 510 000 kronor för uppdragen 2017 och 2018. 

Miljökonsulten gjorde snabbt succé på Think pink. I oktober skriver Bella Nilsson i ett mejl att han har nya, stora VIP-kunder på gång och uttrycker sin glädje över att det har börjat så bra för honom och en annan ny medarbetare som var en företagare från Eskilstuna:

"Hej Dream Team, jag vill bara börja med att tacka (miljökonsultens namn) & (Eskilstunaföretagarens namn) över hur grymma ni har varit. Riktigt kul att ni jobbar så bra för Think pink".

undefined
Efter att har arbetat för LMAG bytte miljökonsulten uppdragsgivare till NMT Think Pink.

Miljökonsulten hade bland annat kontakter med tillsynsmyndigheter, till exempel i Huddinge kommun där han tillsammans med Eskilstunaföretagaren vid ett tillfälle tog emot representanter för tillsynsmyndigheten och fastighetsägaren på en avfallsverksamhet. Eskilstunaföretagaren skriver följande i ett meddelande som finns med i polisutredningen:  

"Vi hade tur att det var två tjejer, som skrattade 85% av tiden, istället för att kolla runt på området. Det kändes mycket bra och dom lämnade detta område med ett leende på sina läppar."

I polisutredningen om Think pink finns även uppgifter om att det skulle ha förekommit kontakter med Hells Angels. I en SMS-konversation frågar miljökonsulten Eskilstuna-företagaren om han kan ringa "presidenten i HA om Enköping och Snösätra?" varpå Eskilstunaföretagaren svarar "OK". 

Nu började även pengarna att rulla in på allvar. Från Think pink betalades 4,8 miljoner kronor ut via ett av bolagen som miljökonsulten kopplats till. Pengarna gick sedan vidare från bolaget till olika konton som tillhörde hans hustru. Över en miljon kronor togs ut från hennes konton via automater i Sverige. Det gjordes även kortköp i Sverige för över 100 000 kronor. 

Miljökonsulten skrev enligt polisutredningen under ett arbetsintyg åt Eskilstunaföretagaren om att han arbetat som grävmaskinförare under en mycket längre period än vad han egentligen gjort. 

Batteriskandalen briserade i slutet av 2019 och bara nio månader senare brast även Think pinks bubbla. Bella Nilsson greps i Stockholm och miljökonsulten på Arlanda innan han skulle kliva på flyget till Spanien. Han hade checkat in med felaktiga identitetshandlingar.

undefined
Enligt åtalet i Think pink-härvan har miljökonsulten gjort sig skyldig till grovt miljöbrott.

Miljökonsulten åtalades inte i batteriskandalen och har i polisförhör förnekat brott i Think pink-skandalen. Han har bland annat hävdat att han inte kommer ihåg händelser på grund av att han druckit mycket alkohol. Enligt en personutredning som gjordes efter gripandet 2020 hade han då inget missbruk utan levde under ordnade förhållanden och hade en bostad i sin födelsekommun.

David Aronsson, miljöinspektör vid Eskilstuna kommun, blev förvånad när han hörde att miljökonsulten fanns bland de åtalade i Think pink-härvan. 

– Jag visste inte att han var engagerad i Think pink. 

Rättegången i Think pink-målet kommer enligt Södertörns tingsrätt att starta tidigast efter sommaren. Även Bella Nilsson och Eskilstunaföretagaren nekar till brott. Kvar i Barva står 19 000 avfallsfyllda balar som Eskilstuna kommun riskerar att få ta ansvar för att transportera bort. 

På LMAG:s tidigare tomt i Vilsta industriområde börjar saneringen av marken enligt fastighetsägaren att bli klar. Fastighetsägaren planerar att utveckla marken och hoppas att någon industri eller logistikverksamhet ska vilja etablera sig där i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!