Advokaten: Finns inga miljöfarliga ämnen i balarna

Bella Nilsson, även kallad "Queen of trash", förnekar alla misstankar. Det säger hennes advokat Jan Tibbling. "Utgångspunkten är att det inte finns några miljöfarliga fraktioner i balarna", säger han.

Jan Tibbling försvarar Bella Nilsson, Think pinks tidigare vd.

Jan Tibbling försvarar Bella Nilsson, Think pinks tidigare vd.

Foto: David Gagnert/privat

Eskilstuna2023-12-28 21:01

– Hon förnekar brott, alla misstankar inklusive näringsförbud.

Jan Tibbling är en tidigare ekobrottsåklagare som blivit advokat. Nu försvarar han Think pinks tidigare vd Bella Nilsson i den stora miljöhärvan, där hon står åtalad tillsammans med tio andra personer för att ha dumpat miljöfarligt avfall på 21 olika platser i Mellansverige, däribland i Eskilstuna, Strängnäs och Flen.

Bella Nilsson har bytt namn sedan hon greps.

Enligt Tibbling har Think pinks och dotterbolaget NMT:s verksamhet varit hederlig.

– Det har varit en laglig och korrekt verksamhet som lagt ner väldigt mycket pengar på att bedriva det miljömässigt korrekt.

– Företaget är inte bildat på något sätt för att inte återvinna och ta hand om avfall. Det är tvärtom precis det som de har gjort enligt lagar och tillsyn. Sedan påstår åklagaren något annat, säger han. 

Han vänder sig specifikt mot att ordet "dumpa" används av åklagarna.

– Det är ett olyckligt ordval, för det finns ju olika sätt att omsätta återvunnet material. Ett av de sätten är att leverera fyllnadsmassor. Då levererar man det någonstans med lastbil och sedan tas det omhand av de som tar emot det. Om de då först lägger betong och sedan jord, då blir det både dumpat och nedgrävt i åklagarnas ögon. Och det tycker jag är väldigt tendentiöst.

I fallet med de 19 000 balarna med byggavfall på fastigheten i Hummelkärr mellan Kjula och Barva menar Tibbling att det är långt ifrån bevisat att det rör sig om miljöbrott.

undefined
Jan Tibbling, Bella Nilssons försvarsadvokat.

– Det är bara tiden som kan göra det till ett brott. Och då är det en fråga för åklagaren att visa att det har gått för lång tid. Man får inte ha avfall på en plats längre än tre år, för då blir det en deponi. Och den tiden har inte överskridits i det här fallet.

Men det stämmer väl inte helt? Enligt åklagarna har det pågått verksamhet där sedan 2017.

– Ja, givet att det inte omsätts förstås, men det påstås det ju att det har gjorts.

– Verksamheten slutade ju ganska omedelbart efter att de greps och häktades. Så efteråt kan de [åtalade personerna, reds. anm.] inte ha ett ansvar för hur länge de ligger kvar. De hade ju ingen rådighet och så gick ju bolaget i konkurs strax efter det.

I stället menar Tibbling att det är fastighetsägaren som haft ansvar för balarna under den tid som gått sedan gripandena.

Så ni kommer att hävda att de här giftläckagen kan ha uppstått under utredningstiden, och att det då inte är de nu åtalades ansvar?

– Jag vill inte föregripa det nu, men jag kan säga att utgångspunkten är att det inte finns några miljöfarliga fraktioner i de här balarna.

Men åklagarna har ju hittat både tungmetaller och andra miljögifter i marken?

– Min klient förnekar att det är så. Det har inte varit några sådana substanser... Det får utredningen så att säga... Hon förnekar brott, säger Jan Tibbling.

Den 47-åriga Eskilstunabon, även han åtalad för grovt miljöbrott, försvaras av advokaten Jan Sandin.

– Jag har inte rådgjort med honom ännu, men tidigare har han förnekat all kännedom om det som hänt. Jag utgår från att hans inställning är att han förnekar brott, säger han.

Advokaten upplyser om att 47-åringen nyligen frikändes i ett annat mål i Värmlands tingsrätt med anknytning till de nya åtalspunkterna. I det målet misstänktes han för grovt miljöbrott efter att avfall från bland annat Eskilstuna dumpats på mark utanför Karlstad.

En av de andra huvudmisstänkta i det nya miljömålet, en 39-årig man från Västmanland, dömdes i det tidigare målet för penningtvättsbrott och miljöbrott enligt normalgraden. 47-åringen från Eskilstuna frikändes däremot då han enbart kunde knytas till transporterna av avfallet, inte själva dumpningen. Det ska enligt tingsrätten inte heller visats att han fått del av några pengar.

Den domen har precis vunnit laga kraft. Jan Sandin säger att hans klient har samma inställning i det nu aktuella miljömålet.

– Han har inte haft inflytande i NMT eller Think pink. Han har framförallt haft hand om rekrytering av personal och marknadsföring, säger Jan Sandin.

Det var på torsdagen som åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmål väckte åtal mot elva personer för inblandning i en av de största miljöhärvorna någonsin i Sverige, Fem personer åtalas för grovt miljöbrott, däribland Bella Nilsson och den 47-åriga Eskilstunabon. Utredningen berör felaktig hantering av avfall på 21 platser i 15 kommuner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!