Badplatser som i generationer samlat bygdens invånare var plötsligt hotade. Kommunen beslutade i februari att dra in det kommunala bidrag som bekostar bland annat sophämtning och toaletter. Beslutet skulle börja gälla redan den här sommaren och rörde fem badplatser på privat mark.
Bakgrunden var den översyn som kultur- och fritidsförvaltningen gjorde av alla sina avtal för att hitta besparingsmöjligheter. Att ge bidrag till bad på privat mark kunde ifrågasättas, särskilt mot bakgrund av den digra mängden kommunala badplatser som finns att välja mellan, resonerade förvaltningen.
De berörda badplatserna var Barva, Bårsten, Mora, Näshulta kyrkbad och Eklången, vilka riskerade att behöva stängas av för allmänheten. Beskedet slog ner som en bomb i flera av dessa bygder.
En som reagerade starkt var Martina Schagerlund i Barva, vars bror äger marken där det populära Barvabadet ligger.
– Jag är så upprörd! Det handlar om 21 000 kronor om året, det är ingenting jämfört med vad det ger! Det är så idiotiskt! Badplatsen är nästan den enda platsen att träffas. Hit kommer alla, det är en folkrörelsegrej, sa Martina Schagerlund efter beslutet om det indragna bidraget.
Ilskan kokade också runt fler av de berörda badplatserna, vilket fick kommunen att kalla till ett möte med föreningar och markägare för att informera och svara på frågor.
– Alla kom! Jag tror inte att de hade förväntat sig så mycket kritik, säger Martina Schagerlund.
Efter mötet valde förvaltningen att tänka om, säger Mattias Albers, områdeschef för arenor och friluftsliv på kommunen.
– Vi fick en del synpunkter som vi pratade om internt och bollade med politiker.
Följden blev att kommunen nu har kovänt i frågan – och låter bidragen vara. Det betyder att badplatserna är räddade – åtminstone den här sommaren.
– Det är jättejättebra! Då får vi ju stöd för bajamajorna och sophämtningen framför allt. Vi får också lite stöd för att olja bryggorna, men all städning gör vi ju själva, säger Martina Schagerlund.
Hon syftar bland annat på den årliga "vårfixardagen" som hålls nu på lördag. Då samlas bygdens ideella krafter för att ställa badplatsen i ordning inför säsongen.
Enligt Mattias Albers kommer föreningarna som driver baden att kunna söka en annan typ av bidrag nästa år. Men det är inte säkert att de blir beviljade.
– Vi kommer att hantera badplatserna på samma sätt som andra egenägda anläggningar, som fotbollsplaner och ridbanor på landsbygden. Alla som har en badplats på privat mark kommer att kunna ansöka, men för att få bidrag ska de bedömas vara ett viktigt komplement. Antingen genom sin geografiska placering eller att de är handikappanpassade, har simskola eller liknande. Det räcker inte att det bara är en sandstrand.
Kommer bidraget vara lika stort som det är i dag?
– Det kan bli mer eller mindre, eller lika mycket. Det beror på hur många som söker.
Martina Schagerlund säger att det fortsättningsvis kommer att bli mer uppenbart att badet inte är en privat angelägenhet.
– Kommunen snöade in på att badplatsen ligger på privat mark. Nu ska vi göra det tydligare att det är en förening som driver den. Det är inte min bror som har en egen badplats, utan den är till för alla.