Tre motioner har Vänsterpartiet i Eskilstuna lämnat in till kommande fullmäktigesammanträde. Alla tre handlar om att på olika sätt öka tryggheten för barn och ungdomar i kommunen efter den senaste dödsskjutningen i Nyfors.
– Sedan dödsskjutningen i Nyfors för två år sedan har inga nya satsningar gjorts i Eskilstuna kommun för att möta den oro, otrygghet och rädsla som många upplever, säger Maria Chergui, gruppledare för Vänsterpartiet i Eskilstuna.
Partiet vill bland annat att det sociala fältarbetet ska återupptas i kommunen. De vill se en grupp på minst åtta personer med uppdrag att arbeta kvällar och helger med att bygga upp relationer och trygghet bland och med unga i Eskilstuna. Kommunen hade tidigare fältarbetare men de plockades bort hösten 2018, något som har fått skarp kritik från bland annat nattvandrarna.
– Vi har inga fältare i dag som jobbar uppsökande i stadsdelarna med att bekräfta och ge stöd till ungdomarna. Det är obegripligt att Eskilstuna som är en så stor kommun inte har det.
Maria Chergui lyfter fram fältarbetarna som ett viktigt komplement till bland annat polis, ungdomsgårdar och föreningsliv. Ett sätt att hämta in information direkt från unga.
– Det är en viktig länk som inte finns där och det är som ett vakuum. Det görs mycket bra i kommunen men det görs för lite satsningar ute på fältet. Vi vet att tidiga insatser hjälper och vi måste visa att det är ett prioriterat arbete.
Vänsterpartiet vill också väcka liv i Våga vittna-projektet som har drivit i kommunen tidigare.
– Det var ett framgångsrikt och fungerande projekt där unga fick känna att de gör skillnad. Det behövs nu mer än någonsin.
Socialförvaltningen i Eskilstuna beskriver hur tystnadskulturen bland unga som är i kriminella miljöer har blivit allt starkare. Våga vittna-projektet går ut på att informera unga om deras rättigheter och det stöd som finns att få om man vill vittna eller berätta något.
– Jag hoppas verkligen vi får igenom det här, det är vi skyldiga våra unga.
Den tredje motionen från Vänsterpartiet handlar om att återinföra "Känn dig trygg förebygg" där elever från årskurs sju får träffa polis, räddningstjänst, bussbolag, Svensk handel, Ung fritid och socialtjänsten för att göra övningar och diskutera.
– Det kommer inte lösa alla bilbränder och rån men det skapar en generell känsla av att vi gör saker tillsammans, säger Maria Chergui.