Svenska kyrkan vill dra sitt strå till miljöstacken och förse taket på Tomaskyrkan i Stenby med solcellspaneler. Stadsbyggnadsförvaltningen tyckte att detta var en dålig idé och nämnden avslog ansökan i december, som tidningen tidigare berättat. Motiveringen var att förändringen av takets utseende skulle framstå som ett ”främmande inslag” och påverka byggnadens arkitektoniska uttryck negativt. Taket är rött men solpanelerna skulle vara svarta. Att välja röda solpaneler ser inte kyrkan som ett alternativ.
– De är dubbelt så dyra, hälften så effektiva och håller inte lika länge, säger Jonas Bergström, ekonomi- och fastighetschef på Eskilstuna pastorat.
Pastoratet nöjde sig inte med avslaget, utan överklagade ärendet till länsstyrelsen, som snart kom med samma besked:
"Ur en antikvarisk synvinkel skulle monteringen av solceller på två av kyrkans tak väsentligt sänka kyrkans visuella värden och störa originaltanken med det monokromt färgsatta taket" skriver länsstyrelsen i sitt avslag på kyrkans överklagan.
Men det här betyder inte att historien är slut.
– Vi kommer inte att ge upp. Vi tror att det är en bra sak att sätta upp solceller. Svenska kyrkan har högt ställda miljömål och våra fastigheter har hög förbrukning av el och värme. I Tomaskyrkan finns till exempel både kök och förskola. Vi vill göra det vi kan för miljön och skapelsen, säger Jonas Bergström, ekonomi- och fastighetschef på Eskilstuna pastorat.
Planen är nu att jobba parallellt med att överklaga beslutet till nästa instans – mark- och miljödomstolen – och att föra en dialog med kommunen och justera ansökan något så att den kan gå igenom.
Jonas Bergström tror till exempel att förvaltningens tjänstemän inte riktigt förstått hur solpanelerna kommer att se ut.
– Vi har haft olika handläggare och det kan ha skett ett missförstånd. Vi har skrivit att solpanelerna har aluminiumram, vilket man verkar ha tolkat som att de är aluminiumfärgade.
Det stämmer dock inte – ramen är svart precis som solcellerna.
En annan justering kan vara att minska antalet paneler något, så att det blir en jämnare fördelning över taket.
– Det betyder ju dock att vi kommer att få ut mindre effekt.