Tidningen skrev nyligen om händelsen som ägde rum på en Eskilstunaskola hösten 2021. En elev ska då ha blivit slagen i ansiktet av en anställd under en fotbollsmatch. En kollega vittnade senare om att det sett ut som att personalen örfilat eleven.
Slaget var bara en av flera incidenter som ägde rum under elevens tid på skolan. I samband med händelserna skrev tidningen om lärarnas rop på hjälp kring situationen – bland annat genom ett brev som skickades till vårdnadshavare i klassen.
Föräldrarna till eleven anmälde senare flera av händelserna till Skolinspektionen där de menade att deras barn utsatts för kränkande behandling av personalen.
Barn- och elevombudet, Beo, utredde händelserna vidare och fattade nyligen beslut om att eleven blivit utsatt för kränkande behandling i två av fallen.
Ett av de rörde händelsen på fotbollsplanen.
Vid bedömningen har Barn- och elevombudet särskilt tagit i beaktande att händelsen har varit fysisk, handlingens förnedrande inslag och elevens utsatta position gentemot personalen, samt att handlingen har ägt rum inför flera andra elever samt personal", skrev Beo i sitt beslut.
Tillförordnad förvaltningschef Monica Widelund berättade att händelsen föranlett arbetsrättsliga åtgärder mot den anställda men hon ville inte svara på vilken sorts åtgärder det handlat om eller ifall personalen jobbar kvar på skolan.
Målsman avstod från att göra en polisanmälan. Inte heller skolan anmälde händelsen till polisen trots att det rört sig om ett misstänkt våldsbrott som ägt rum mot en elev och bevittnats av annan personal.
Enligt Moa Skoglöf, HR-chef på barn- och utbildningsförvaltningen vill skolan helst att den drabbade själv ska anmäla ett brott då en anmälan från skolans håll kan påverka huvudmannens möjligheter att vidta egna arbetsrättsliga åtgärder.
– Vi har en ganska fyrkantig formalia i vårt kollektivavtal där det finns tydliggjort att om man som arbetsgivare polisanmäler en medarbetare så ska man avstå från andra disciplinära åtgärder. I de fall vi bedömer att situationen är så pass allvarlig att den kan leda till avsked, så är det möjligt att kombinera polisutredning och intern utredning. Däremot är en varning den typen av disciplinära åtgärder som inte är möjliga att kombinera med en polisanmälan. Det är dock en pågående tolkningsfråga.
Men skulle inte en situation där en lärare slår en elev kunna leda till avsked?
– Så skulle det kunna vara. Sedan händelsen har vi förtydligat våra rutiner. Men i samtliga fall föredrar vi att den som utsatts är den som gör anmälan. Vi vill helst ägna oss åt vårt uppdrag, att utreda arbetsmiljön för elever och medarbetare och vidta åtgärder för att se till att det inte inträffar igen. Vi har inte skyldighet att anmäla medarbetare för brott, inte heller elever, däremot har vi en skyldighet att göra en socialtjänstanmälan.
Men var det rätt att inte polisanmäla i det här fallet?
– Jag tycker det är jättesvårt att säga. Det är bra att det gjorts en bedömning nu och att Skolinspektionen går till botten med vad som hänt. Sedan kan man när det handlar om fysiska slag tänka att det är rimligt att det blir en polisanmälan då det handlar om våld, naturligtvis. Sedan är frågan vem som skulle ha gjort den. Och det här är kanske ett arbete vi behöver fortsätta utveckla hur vi tänker kring.