Ambulanschefens oro efter nya reglerna: "Värre än pandemin"

Nya regler för dygnsvila, ekonomiska besparingar och blockad. Ambulansen i Eskilstuna genomgår en minst sagt tuff period – en period som cheferna anser är värre än pandemin. "Det här blev inte bra", säger enhetschefen Tomas Jonsson.

Tomas Jonsson är enhetschef på ambulansen i Eskilstuna.

Tomas Jonsson är enhetschef på ambulansen i Eskilstuna.

Foto: Fanny Juhlin

Eskilstuna2024-06-16 07:01

I oktober infördes nya hårdare regler för dygnsvila. Sedan dess har huvudregeln varit att alla medarbetare i kommuner och regioner ska ha minst elva timmars sammanhängande dygnsvila under varje 24-timmarsperiod och att arbetspass ska följas av dygnsvila. Det har skapat problem för ambulansen i Eskilstuna, där personalen ofta jobbat just dygnspass. 

– Vi har tappat jättebra medarbetare, som fungerar och inte ville göra något annat än att jobba hos oss. Men arbetstidsreglerna gör att de inte kan jobba kvar, säger Tomas Jonsson, enhetschef för ambulansen i Eskilstuna. 

De grupper som främst drabbas är ensamstående eller småbarnsföräldrar. Flera av Tomas Jonssons medarbetare på stationen i Eskilstuna har tvingats säga upp sig på grund av de nya reglerna. 

– Tidigare kunde man styra sin arbetstid mycket mer när man kunde jobba dygnspass. De veckor man hade barnen jobbade man mindre. Sedan jobbade man mer de veckor man inte hade barn. Det här sköttes bra och det fungerade alldeles utmärkt men från första oktober så varken får vi eller kan vi lösa det så. 

Problematiken består till stor del av den korta framförhållning som regionen hade när reglerna skulle träda i kraft. 

– Om vi hade fått till oss att det skulle införas om fem år hade vi löst det, men inte med ett halvårs framförhållning. Chefer och arbetstagare är helt enade i det här. Vi står på samma sida. Det här blev inte bra. 

Det är just nu cirka tio personer inom ambulansen i regionen som sagt upp sig på grund av reglerna – och med tanke på de ekonomiska svårigheterna genomgår ambulansen just nu en minst sagt tuff period. 

– Det är anställningsstopp, vi behöver dispens för att kunna anställa nya medarbetare. Även fast en slutar så är det inte säkert att vi får anställa en ny, säger Tomas Jonsson och fortsätter: 

– Den period som vi är i just nu är värre än pandemin. Det är ekonomiska svårigheter, det är svårrekryterat och personal som slutar för att de inte kan jobba kvar. 

undefined
Tomas Jonsson berättar att perioden de går igenom nu är tuffare än pandemin.

De ekonomiska besparingarna gör även att de anställda inte får de utbildningar de behöver för att upprätthålla sin kompetens.

– Kan vi inte genomföra de utbildningar som vi behöver så är det klart att det så småningom kan bli en patientfara. Det är så mycket som händer inom sjukvården och vi måste vara långt fram och ha kunskap. Kan vi inte vidareutbilda våra medarbetare så tappar vi kunskap.

Det är något som leder till stor oro inom verksamheten. 

– Allt vi gör är till för patienterna, det är därför vi är här. Har vi inte möjlighet att utbilda kommer vi tappa kompetens. Vi bygger sakta ett berg av utbildningar som vi inte har hunnit med men som vi bör göra, säger Tomas Jonsson.

Däremot prioriteras nyanställda så att de får den introduktion de behöver för att kunna arbeta på ambulansen.

– Det blir vi gamlingar som inte kan utbildas i samma takt. Man ska ha repetition, där märker vi att vi inte får till det.

Redan under pandemin var ambulansverksamheten oroliga för att något liknande skulle kunna inträffa. De varnade – men fick inget gehör.

– Varslet och konflikten som är nu, vår verksamhet har signalerat det här för flera år sedan, säger Tomas Jonsson och fortsätter:

– Vi såg att det var svårare att hitta nya medarbetare, och även att hitta medarbetare på somrarna. För ett antal år sedan stod folk på kö in, nu hade något hänt. Vi hade inte något att erbjuda. Killarna och tjejerna hade gått tre eller fyra år på universitetet. Man nöjde sig inte med ett sommarjobb på tre månader och inte få något mer.

Då tillsattes en arbetsgrupp.

– Det vi gjorde då beskrev det som nu händer, när Vårdförbundet säger att det får vara slut på övertid. Det här skickades i väg till hälso- och sjukvårdsledningen. Där vi i grova drag skulle behöva omkring 25 sköterskor till på ambulansen i Region Sörmland för att klara året runt dygnet runt utan så mycket övertid.

Det var däremot ingen som gjorde något åt det.

– Från ambulansens verksamhet så har vi flaggat upp om dessa svårigheter som hela landet står inför, vi låg tre år före alla andra. Medarbetarna här vet om det, de vet att vi har försökt flagga upp ett problem som nu är riksomfattande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!