Ny butik på Retuna – Lola satsar på minskat matsvinn

Försäljning av köksutrustning och ekologiska matvaror med kort datum – absolut. Men när Lola Baumgarten, 60, öppnat butik på Retuna handlar det i grund och botten om att sprida kunskap om hur man minskar matsvinnet. "Det är därför jag är här".

Rädda maten – och plånboken. Så resonerar Lola Baumgarten när hon öppnar butiken Retunella där man bland annat kommer att kunna köpa matvaror med kort datum. För Sinom Glimtoft, centrumledare på Retuna, är den ett välkommet tillskott. "Vi behöver vara en del av lösningen även gällande matsvinn."

Rädda maten – och plånboken. Så resonerar Lola Baumgarten när hon öppnar butiken Retunella där man bland annat kommer att kunna köpa matvaror med kort datum. För Sinom Glimtoft, centrumledare på Retuna, är den ett välkommet tillskott. "Vi behöver vara en del av lösningen även gällande matsvinn."

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna2023-03-21 13:24

– Man kan hänga köksredskap från taket – häftigt.

Lola Baumgarten spanar in lokalen som gapar tom efter Axelinas manufaktur och diverse. Om en timme ska hon skriva kontrakt.

– Helt surrealistiskt. Fast seriöst har jag pratat allvarsamma ord med mig själv och försökt strunta i det. 

Men möjligheten gick inte att motstå – "jag gillar återbrukskonceptet och har levt så sedan jag var 17 år" – och den 9 april välkomnas besökare till Retunella. Butiken ska i huvudsak sälja ekologiska matvaror och mat med kort eller utgånget datum samt begagnad köksutrustning och husgeråd.

– I min fantasi ligger matvarorna i korgar i mitten. Det kan till exempel vara pumpafrön, havremjölk och choklad. Utmed sidorna bygger man upp ett kök med rå och tuff känsla.

undefined
På Jädersbruks herrgård säljer Lola Baumgarten redan nu matvaror med kort datum. "Vi hjälper till att rädda överflödet."

Den blivande butiksägaren bor i Arboga med maken Florian Baumgarten. Tillsammans driver de Jädersbruks herrgård vilket innefattar byggnadsvård, matlagningskurser samt hälsokostbutik och restaurang. Långt dessförinnan förverkligades en romantisk dröm om att bo i skogen och leva av naturen.

– Och att vara tillsammans och bli lyckliga och vackra. Huset hade ingen ström, bara vedspis. Vi hade inget vatten, inget avlopp och inga pengar.

Nästa dröm, att bo i ett stort hus, blev verklighet 2012.

– Plötsligt stod vi där med en nedgången herrgård på 1300 kvadratmeter. Akta vad du drömmer om, det kan bli verklighet!

undefined
Nej, det är inte en ny restaurang som väntar. Däremot utlovas workshops enligt Lola Baumgartens filosofi. "Mina anställda vågar inte slänga någonting."

Hon ser framför sig att Retunella blir något av Jädersbruks herrgård i miniatyr.

– Vi odlar en hel del och jag tänker ta med friterad brännässla, det är så gott.

undefined
Förutom matvaror och köksutrustning kommer Retunella ha ett mindre sortiment av ekologisk hudvård. Dessutom blir det försäljning av målarfärg och golvolja samt återbrukade förkläden.

Centrumledaren Simon Glimtoft anser att konceptet fyller ett hål på Retuna.

– Vi behöver vara en del av lösningen även gällande matsvinn. Värt att nämna är även kommande workshops. 

Lola nickar.

– I grund och botten är det därför jag är här, för att sprida budskapet om att ta tillvara på allt. Mina anställda vågar inte slänga någonting, säger hon och håller en spontan föreläsning om purjolök.

– Hur mycket ska skäras bort? Är något giftigt eller dåligt? Bara en sån sak. 

Den nionde april närmar sig – hinner du förverkliga planerna på en kvart?

– Nä, men på en halvtimme. Vi har anställda som kan hjälpa till. Fast vi behöver bli fler.

Jaha, nu blev detta en jobbannons – varsågod!

– Om någon känner sig manad att jobba i samma anda, hör av er.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!