Inflationen ställer enligt grundskolenämndens ordförande Mikael Edlund (S) till det för nybyggnationen inom Eskilstunas kommunala skolpark. Att ändå få till lämpliga lokaler beskriver Edlund som ett komplicerat pussel.
Härom dagen berättade vi att det planerade bygget av ny skola i Mesta sätts på paus av ekonomiska skäl. Tanken är nu i stället att den nuvarande F-3 skolan i Mesta blir kvar och kompletteras med en mellan- och högstadieskola i framtiden.
Men flera andra skolprojekt ska flyta på som planerat.
Den första delen av splitter nya Munktellskolan är klar att intas av högstadieelever i höst. Den andra etappen av skolbygget ska enligt kommunen sätta igång enligt plan eftersom den delen bland annat innehåller skolkök och matsal.
I det första skedet är det 360 elever varav 120 i årskurs sju som börjar i Munktellskolan. Merparten flyttas över från Faktoriet. Lokalerna i Faktoriet kommer dock behöva fortsätta användas i vissa ämnen fram tills hela Munktellskolan är klar.
Klar för inflyttning är också gamla Nyforsskolan som renoverats efter att kommunen tagit över den från utflyttade Internationella engelska skolan. Nyforsskolan har plats för 350 elever och sorterar under Björktorpsskolans paraply tillsammans med Forskaren i Nyfors. Den äldre delen av Björktorpsskolan är enligt Mikael Edlund i miserabelt skick och måste renoveras inom en snar framtid.
– Under renoveringen kan Nyforsskolan användas som evakueringslokaler, säger Mikael Edlund.
I akut behov av upprustning och nybyggnation är även Kjula skola enligt grundskolenämnden. Där är vissa lokaler utdömda och när den styrande politiska majoriteten pratade budget i juni aviserades att en ny skolbyggnad i Kjula står långt fram i kön.
Kjula är också ett område som växer i och med logistikparken och nya bostadsplaner i området.
– Hur det blir med Kjula skola hör delvis ihop med planeringen för Vallby skola där vi har baracker för att få plats, säger Mikael Edlund.
Också på Fristadsskolan i centrala Eskilstuna pågår ombyggnation medan nya Skogsängsskolan är klar så när som på skolgården.
I Skogstorp finns också önskemål om en utbyggd skola i takt med att allt fler bostäder poppar upp. Men ett skolbygge i Skogstorp är enligt Mikael Edlund i nuläget så avlägset att det inte syns i planeringen.
– Det hänger också ihop med planerna för Mesta, säger han.
Samtidigt fortsätter befolkningsprognoserna att vara hattiga. Den nedgång i antalet barn som är inskrivna i förskolan i Eskilstuna kommer spegla läget i grundskolan om några år. På samma gång kan antalet barn i elevkullarna variera kraftigt från år till år, varför det enligt kommunen blir extra knepigt med planeringen.
– Vi har en långtidsplan som ständigt förändras, konstaterar Mikael Edlund.
Den anpassade grundskolan, tidigare kallad grundsärskolan, har också stora behov av nya lokaler. En ny skola ska, som tidigare rapporterats, starta för de elever som går anpassad skola med inriktning mot ämnesområden. I väntan på den har kommunen fått lov att flytta några av eleverna till en ny enhet på Stensborgsgatan.
Men även elever i den integrerade anpassade skolan med inriktning ämnen som i dag finns på Djurgårdsskolan och Årbyskolan, behöver nytt.
– Det ligger också i pipen. Det är inte säkert att eleverna blir kvar på just Djurgårdsskolan och Årbyskolan. Det kan även handla om andra skolor, säger Lisa Edholm, utvecklingschef för grundskolan och anpassade grundskolan i Eskilstuna kommun.