Markförsäljningen för 7,5 miljoner kronor förbyttes genom ett tilläggsavtal till en förlustaffär där kommunen gick med på att betala nära 5,5 miljoner kronor för att få fastighetsutvecklingsbolaget Bockasjö att bygga i logistikparken.
Olagligt och fel, menar juridisk expertis. Rimligt sett ur ett bredare perspektiv, anser kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).
Delar av den politiska oppositionen reagerar starkt på tidningens avslöjande.
– Vi är nog många som undrar hur kan det ha blivit en sådan totalvändning, från att vi ska få pengar till att kommunen betalar det här företaget. Jag studsade till när jag läste och undrade om det verkligen kunde vara rätt, men jag har inte fått något annat besked än att det stämmer, säger Vänsterpartiets gruppledare Maria Chergui.
Kristdemokraternas gruppledare Lotta Jonsson anser att uppgifterna sticker i ögonen.
– Jag blir arg. Jimmy Jansson brukar anklaga oppositionen för att inte kunna ta ansvar, och säga att skattebetalarnas pengar ska vårdas väl. Varje fullmäktige debatterar vi om inköp till äldreomsorgen där det ska prutas och prutas, men här kunde man tydligen bara snyta ur sig fem miljoner kronor.
– Vi i KD är självklart för utbyggnaden av logistikparken, men det måste gå rätt till. Vi vet hur arbetslösheten ser ut, och vill att människor ska ha jobb. Men vi kan inte använda skattemedel för att köpa in företag för att det ska se snyggt ut. Det här är ett praktexempel på att en enskild är gynnad. Det kan man inte bara snacka bort.
Miljöpartiets gruppledare Marielle Lahti kallar affären "anmärkningsvärd".
– Jag är själv jurist, så det kan jag säga direkt. Man spelar med kommunens skattepengar som ska gå till skola, vård och omsorg – där man samtidigt gjort stora nedskärningar. Det är extra anmärkningsvärt att man väljer att ta pengar från våra barn och unga, men ger pengar på vad som verkar vara ett ganska lättvindigt sätt till vinstdrivande företag. Det här måste utredas.
Försäljningen till Bockasjö för 7,5 miljoner kronor godkändes genom ett så kallat ordförandebeslut av Jimmy Jansson i augusti 2016. Förfarandet används i brådskande ärenden där det inte anses finnas tid att avvakta kommunstyrelsens avgörande. Detta anmäldes i enlighet med regelverket vid styrelsens nästkommande sammanträde, den 6 september 2016.
Maria Chergui (ledamot), Lotta Jonsson (ersättare) och Marielle Lahti (politisk sekreterare) var alla verksamma inom kommunstyrelsen när affären genomfördes. De menar att oppositionen aldrig informerades om beslutet att radikalt ändra förutsättningarna för affären genom ett senare upprättat tilläggsavtal.
Att kommunstyrelsen informerats framgår inte heller av sammanträdesprotokoll från hösten 2016, och något beslutsunderlag finns inte bland de handlingar kommunen lämnat ut till tidningen.
Sverigedemokraternas gruppledare Kim Fredriksson, som även han satt i kommunstyrelsen 2016, lämnade under måndagen in ett nämndinitiativ med krav på en utredning.
– Det är väldigt skumt att man gör så här utan att informera övriga delen av kommunstyrelsen, och framförallt oppositionen.
– Jag vill ha svar på hur det här är motiverat och varför tilläggsavtalet avviker så radikalt från det ursprungliga avtalet. Jag vill också att det utreds om det finns belägg för påståendet att affären var ett olagligt gynnande av enskild, och om det finns andra affärer av liknande karaktär.
Kommunens agerande i markaffären är problematiskt, men inte unikt. Det menar Christian Ekström, vd för intresseorganisationen Skattebetalarnas förening, som verkar för sänkta skatter och minskat slöseri med skattepengar.
– Driver du bolag och gör något olagligt kan du få skaka galler. Kommunpolitiker blir i bästa fall bortröstade av väljarna. Det är otroligt provocerande att det inte får större konsekvenser, och oerhört problematiskt att det saknas sanktionsmöjligheter. Det gör att kommunsektorn blir ett vilda västern där folk gör efter eget huvud, säger han.
Hur ser du på argumentet att det gynnar kommunen på sikt?
– Kommunen ska inte snedvrida marknaden genom att hålla ett visst företag under armarna. Sedan har vi det principiella: Kommunallagen och statsstödsreglerna förbjuder det här. Att vi har politiker som struntar i det är ytterst allvarligt.