Det var kvällen den 16 maj förra året som en aldrig tidigare skådad våg av bilbränder sköljde över Eskilstuna i vad såväl polisen som räddningstjänsten beskrev som en samordnad attack.
Utöver bilbränderna anlades även en brand vid polishuset på Nygatan.
Händelsekedjan inleddes vid 21-tiden med ett larmsamtal om en beväpnad man i Torshälla. Men någon sådan man påträffades aldrig, och enligt lokalpolisområdeschefen Christer Sjöqvist tydde mycket på att larmet var falskt.
En stund senare började det trilla in samtal om ett stort antal bränder runtom i Eskilstuna. Under en och en halv timme skadades eller förstördes enligt polisen 25 fordon på olika håll – i Fröslunda, Årby, Skiftinge, Odlaren och på Mälarsjukhusets parkeringsplats.
Strax innan midnatt kunde polisen gripa tre män i 20-årsåldern i närheten av Skiftingegatan. Samtliga var kända av polisen sedan tidigare.
Omkring 400 meter därifrån hade någon hällt brännbar vätska på flera bilar utan att tända på, och insatser inleddes omedelbart för att knyta de gripna männen till brottet. De anhölls några timmar senare, skäligen misstänkta för försök till grov skadegörelse.
– Vi hittade ett par handskar på en av personerna där det fanns rester av bensin. Men där fanns det också dna-spår från en annan person, säger Peter Bergkvist, gruppchef på polisens mängdbrottsenhet.
Polisen hittade även en bensindunk i området, men det fanns inga spår som kunde knyta den till de gripna. Ytterligare ett par handskar hittades och gick att knyta till en av personerna, men det fanns ingen brännbar vätska på dem.
Två dagar senare tvingades polisen försätta männen på fri fot.
Nu har utredningen lagts ner. Bevisningen räckte inte till ett åtal, enligt Peter Bergkvist.
– Vi kom fram till att någon av dem med största sannolikhet har varit på platsen och hällt vätskan på bilarna. Men vi vet inte vem som gjort vad eller ens vad det var för vätska. Vi lyckades inte heller säkra bevisning på bilarna, säger han.
Är det frustrerande?
– Absolut. Men det är den verklighet vi lever i.
Först trodde sig polisen även ha identifierat inringaren som larmade om en beväpnad man i Torshälla. En person delgavs misstanke om falskt larm, men frihetsberövades aldrig. Det ärendet lades ner en månad senare, också i brist på bevisning. Även ärendet om den anlagda branden vid polishuset fick sedermera läggas ner.
Enligt Peter Bergkvist finns det nu inga andra pågående utredningar med kopplingar till brandattackerna den 16 maj.
Polisen misstänker att de koordinerade bränderna var en hämndaktion efter att en grovt kriminell ledarprofil häktats misstänkt för ett mordförsök i Råbergstorp den 10 maj. Mannen, den nu 35-årige Omar El-Zaqzouq, ska ha skrikit att "Eskilstuna ska straffas" efter att han fått beskedet att han skulle häktas.
– Om det är en hämndaktion mot polisen så är det mycket allvarligt. Det är ingen framgångsrik strategi heller, det är inte så att vi kommer att sluta på grund av det här. Vill man slippa polisens intresse ska man sluta begå brott, sa polischefen Christer Sjöqvist.
Omar El-Zaqzouqs advokat har avvisat alla misstankar om en hämnddaktion.
El-Zaqzouq dömdes tidigare den här veckan till livstids fängelse efter att inte bara ha befunnits skyldig till mordförsöket i Råbergstorp utan även till det brutala mordet i Årbyskogen i augusti 2018.