Gängledaren fälls för mordet i Årbyskogen 2018

Hovrätten dömer den utpekade gängledaren Omar El-Zaqzouq till livstids fängelse för mordet på en 41-årig man i joggingspåret i Årbyskogen 2018. Straffet omfattar även ett mordförsök i Råbergstorp i fjol.

Omar El-Zaqzouq döms till livstids fängelse för mordet i Årbyskogen och 24-åringen för försök till grovt vapenbrott till två års fängelse.

Omar El-Zaqzouq döms till livstids fängelse för mordet i Årbyskogen och 24-åringen för försök till grovt vapenbrott till två års fängelse.

Foto: Eskilstuna-Kuriren/polisen

Eskilstuna2022-04-06 11:08

En 41-årig man sköts i augusti 2018 med minst sju skott från en pistol. Han träffades i pannan, halsen, på armar och ben. 41-åringen levde ännu när ambulans kom till platsen men dödförklarades på Mälarsjukhuset samma kväll.

Två män, 35-åriga Omar El-Zaqzouq samt en i dag 24-årig Eskilstunabo, kom att åtalas för mord och grovt vapenbrott respektive försök till grovt vapenbrott.

Omar El-Zaqzouqs dna hittades på mordvapnet och 24-åringen greps när han, enligt åklagaren, skulle hämtade det gömda vapnet i Årbyskogen. Det var dock en fälla; vapnet hade hittats av polisen redan på mordkvällen.

Försvaret har hävdat att Omar El-Zaqzouq ofta hanterade och sålde vapen vilket skulle förklara att hans dna fanns på vapnet. 24-åringen förnekade att han sökte efter vapnet när han greps.

Eskilstuna tingsrätt friade båda männen 2019 och efterspelet kom att bli kaotiskt. Uppgifter om att polisen använt en informatör, röjt dennes identitet, och förmått honom att peka ut 24-åringen vid förhör, gjorde bland annat att åklagaren i målet fick bytas ut.

Nu dömer hovrätten Omar El-Zaqzouq för mord till fängelse på livstid. Han ska även betala skadestånd till mordoffrets anhöriga på drygt 200 000 kronor. 24-åringen döms för försök till grovt vapenbrott till två års fängelse.

Till skillnad från tingsrätten menar den högre instansen att åklagarnas bevisning, och särskilt det faktum att El-Zaqzouqs dna finns på mordvapnet, räcker gott och väl för att döma honom för mordet.

Uppgifterna från den så kallade informatören fäster domstolen däremot mindre vikt vid.

– Vi anser att hans uppgifter ger ett visst begränsat stöd för Omar El-Zaqzouqs delaktighet i den åtalade gärningen men vi anser inte att de har varit nödvändiga för att styrka åtalet, säger rättens ordförande Susanne Sundberg.

Hovrätten skriver att det finns flera försvårande omständigheter som motiverar att Omar El-Zaqzouq ska dömas till ett långt fängelsestraff för mordet, som beskrivs som "en ren avrättning". Bland annat har mordet föregåtts av planering och offret levde en tid efter skotten vilket inneburit att han enligt domstolen "måste ha plågats av svår smärta och stark dödsångest".

Livstidsstraffet omfattar även ett mordförsök i Råbergstorp den 10 maj 2021 som El-Zaqzouq dömdes för i december i fjol.

– Hovrätten anser det finns så många försvårande omständigheter att 35-åringen ska dömas till livstids fängelse för de två gärningarna, säger Susanne Sundberg.

24-åringens inblandning i brottet är kopplad till mordvapnet.

Nästan tre veckor efter mordet dök han upp på den plats där mordvapnet hittades och sågs gräva i marken. Själva vapnet fanns redan hos polisen men fyndplatsen hade under flera dagar bevakats av poliser från regionala insatsstyrkan som låg gömda i skogen. 

Polisen hade genom att informera Eskilstuna-Kuriren om att en omfattande sökning av mordvapnet skulle göras i Årbyskogen, försökt lura eventuella medbrottslingar till platsen.

Svea hovrätt ser det som ”praktiskt taget uteslutet” att 24-åringens agerande på platsen, samma dag som artikeln publicerades, kan förklaras på annat sätt än att han uppsåtligen” försökte få tag på vapnet.

24-åringen är sedan tidigare häktad misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott, efter en annan skjutning i Råbergstorp, den 15 oktober 2021.

Därför namnpublicerar vi

Tidningen håller sig till de pressetiska riktlinjerna och överväger noggrannt konsekvenserna av en namnpublicering. Pressetiken säger att man ska avstå från att publicera namn och bild om inte ett uppenbart allmänintresse kräver att det anges. Det anser vi finns i detta fall. Brottet är särdeles grovt, han döms till livstids fängelse för mord. Personen pekas även ut som gängledare med stort inflytande i kriminella kretsar, vilket påverkar hela Eskilstunas befolkning.

Eva Burman, ansvarig utgivare

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!