Eskilstunas ännu levande industrivagga har fått en ny aktör. En aktör som vill sprida ödmjukhet inför naturens tillgångar från det lilla röda huset i Rademachersmedjorna.
Mikael Andersson driver företaget Naturkraft och livnär sig på att ta med sig grupper, inte sällan företag, i skogen för överlevnadskurser eller andra aktiviteter med mål att sprida kunskap om naturen. För drygt två år sedan vann han, tillsammans med Johan Herlitz och Åsa Hagberg, 360 Eat guides pris i kategorin upplevelse för deras gemensamma satsning "Food journey through the wilderness".
Han har fram tills nu haft några platser i skogen där han förvarat saker. Nu kommer även huset i Rademachersmedjorna fungera som bas. Någon han drömt om i flera år.
– Jag har spanat på den här lokalen länge, den har funnits i mina tankar i många år. När jag var och köpte fårskinn här före jul gick jag bort och kollade hur det såg ut och såg att huset stod tomt.
Mikael Andersson mejlade Eskilstuna stadsmuseum och ett par veckor senare hade han skrivit på pappren. Målet är att hans nya bas ska fungera som en inspirationskälla och inkörsport till naturen.
– Jag tänker att det här kan vara som en port in till vildmarken. Här kan man få prova på att tälja eller att göra upp eld med tennstål. Då kanske man väcker ett intresse att ta nästa steg, att kanske göra det i skogen.
Han kommer tillverka saker av återbrukat material och naturmaterial. Mestadels lin, bomull, läder, trä och metall. Dessutom kommer Mikael Andersson hålla en rad kurser, bland annat i hur man gör rep av linbast, flätar armband av brännässlor eller hur man gör sitt eget skofett eller lim av naturliga material.
Att han kan göra det på historisk mark ser han som passande. När man ett intresse om historia och naturen kommer ett hållbarhetsintresse med på köpet menar Mikael Andersson.
– Förr gjorde man inte saker för att man skulle använda det en stund och sedan kasta det. Man gjorde det för att det skulle hålla och man lagade och bevarade sakerna som ofta gick i arv. Mycket av samma anda är det här.
När tidningen är på besök är Mikael Andersson i full färd med att snickra ihop en arbetsbänk. Om några veckor ska allt vara klart, den andra februari slår han upp dörrarna till det han kallar sin lilla verkstad.