Barnmorskor i blockad: "Det här ska vi ro i land"

På Mälarsjukhuset sitter information om den fackliga stridsåtgärden i entrén och på dörrarna till mottagningar och avdelningar. Innanför är Vårdförbundets medlemmar fast beslutade att ro i land bättre arbetsvillkor. "Nu får vi hålla ut för en ordentlig lösning, inget jävla larv", säger barnmorskorna Annika och Nina.

Barnmorskorna Annika Boberg Rydstedt och Nina Nyström, också biträdande vårdenhetschef, på förlossningen på Mälarsjukhuset tror konflikten blir utdragen. "Det får vara värt det nu, vi har kämpat länge för bättre arbetsvillkor och högre lön." Men patienterna tror de inte ska behöva märka nåt.

Barnmorskorna Annika Boberg Rydstedt och Nina Nyström, också biträdande vårdenhetschef, på förlossningen på Mälarsjukhuset tror konflikten blir utdragen. "Det får vara värt det nu, vi har kämpat länge för bättre arbetsvillkor och högre lön." Men patienterna tror de inte ska behöva märka nåt.

Foto: Anne-Lie Andersson

Eskilstuna2024-04-26 15:11

Det har inte hunnit gå ett dygn sedan konflikten bröt ut mellan SKR och Vårdförbundet, och runt 1 500 regionanställda sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, biomedicinska analytiker och barnmorskor på sörmländska sjukhus och regiondrivna vårdcentraler arbetar under övertids-, mertids- och nyanställningsblockad.

Exakt hur det här kommer att påverka sjukvården för medarbetare och patienter är inte enkelt att säga, men att åtgärderna är nödvändiga är de flesta medlemmar överens om. Det tror barnmorskorna Annika Boberg Rydstedt och Nina Nyström, den sistnämnda även biträdande vårdenhetschef på förlossningen.

– Om det är värt konflikt? Ja. Problemen och missnöjet har kokat länge, och vi känner att det här ska vi ro i land nu. Vi är ju rätt otroliga på att anpassa oss, våra yrkesgrupper i vården.

undefined
Barnmorskorna Annika Boberg Rydstedt och Nina Nyström påminner om att de faktiskt har dubbel legitimation, både som sjuksköterska och barnmorska. Och ett ansvar för minst två personer vid varje förlossning. "Vi vill ha betalt för det."

De hoppas på förbättrade villkor, bättre arbetstider och bättre scheman. På dygnet runt-öppna förlossningen jobbar alla barnmorskor treskift. Det sliter. Liksom all övertid.

– Man vet knappt var man är ibland. Det tar på krafterna och många eftersöker tjänster med kortare arbetstider, så att man får må bättre.

I det långa loppet skulle det bli klart billigare för regionen med kortare arbetspass och fler huvuden på golvet, hävdar de.

– Vi skulle få färre sjukskrivningar. För hur fantastiskt yrket än är så är det samtidigt tufft, med ansvar för minst två människor, mamma och barn. Vi vill ha betalt för det. 

De håller med länsordföranden för Vårdförbundet, Lena Lindh, om att det är ohållbart att bygga verksamheten på ett berg av övertid.

– De yngre kollegorna ställer upp för extrapengar men inte heller de orkar hur länge som helst. Till slut tar man slut. 

undefined
Vårdförbundet och Sveriges Kommuner och Regioner är i konflikt, och blockad mot övertid, mertid och nyanställningar råder på länets sjukhus och regiondrivna vårdcentraler.

Men förlossningen klarar inte att driva verksamhet utan övertid. Under blockaden får arbetsgivaren enligt reglerna ansöka om och beordra skyddsarbete när det anses annars finnas risk för patientskador. Det kommer att bli bökigt.

– Men, det är ju poängen. Och det viktiga är att patienterna inte drabbas. Vi tror inte att våra födande mödrar kommer att märka av konflikten alls. 

Annika Boberg Rydstedt, Nina Nyström och kollegorna tror inte på någon snabb lösning av konflikten.

– Nu vill vi ha en ordentlig lösning, inget jävla larv. Det här kommer nog att ta tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!