Bar social vill bli den sköna kvarterskrogen

Stimmigt, socialt och vällagad mat. Det utlovas på nya Bar social, som öppnar i Macbeths gamla lokaler på lördagen.

Kocken Ibrahim Naoum och restaurangchefen Mikael Bjurling är taggade för att öppna Bar social.

Kocken Ibrahim Naoum och restaurangchefen Mikael Bjurling är taggade för att öppna Bar social.

Foto: Rebecka Jonsson

Eskilstuna2022-04-29 20:34

Mikael Bjurling har varit i restaurangbranschen i 17 år. Pandemin gjorde situationen tuff och han började i stället som styckare i en matbutik. Men längtan tillbaka till restauranglivet blev stark och när erbjudandet dök upp om att få driva ett nytt ställe kunde han inte tacka nej.

– Det här är min dröm, att driva en egen kvarterskrog, säger han.

Krogen har fått namnet Bar social och ligger i Macbeths gamla lokaler precis intill järnvägsstationen. Namnet speglar intentionerna med restaurangen – att vara ett ställe att kunna glida in på, för att ta en öl och en bit mat, kanske när man just kommit med tåget. Eller lika gärna att äta trerättersmiddag med familjen på.

– Vi vill behålla känslan av klassisk kvarterskrog. Ett lättillgängligt ställe där grannarna träffas, med supervällagad mat som man blir glad av, säger Mikael Bjurling.

undefined
Ljusa väggar, möbler i jordiga toner och stora fönster dominerar inredningen.

Av den tidigare restaurangen syns inga spår. Den mörka murriga miljön är utbytt mot ljusa väggar och stort ljusinsläpp. Plastmattan har rivits bort och där under hittades ett ljust marmorgolv. Det låga innertaket togs också bort och har gett betydligt högre takhöjd. Skivor som täckte delar av fönstren är borta och ett helt nytt glasparti är installerat, med skjutdörrar som öppnar restaurangen ut mot den planerade uteserveringen under körsbärsträden.

Lokalen domineras av en lång bardisk, där det också är meningen att man ska kunna sitta och äta mat. Längs väggarna finns soffor och stolar i jordiga färger med bord för två till fyra personer. I ett hörn står två fåtöljer, för dem som kanske bara sitter med en drink i handen.

undefined
Baren är restaurangens hjärta. Här utlovas både öl, cocktails och fina viner.

Allt är inte riktigt klart än, bland annat finns inga skyltar på fasaden, men under lördagen är det premiär.

I köket är Ibrahim Naoum en av kockarna. För nio år sedan kom han till Sverige från Syrien. Sedan dess har han jobbat på flera namnkunniga restauranger i Stockholm.

På Bar social kommer han att laga mat han själv gillar. Det handlar om europeiskt med störst fokus på svenskt och franskt.

– Det blir klassiska rätter med vår egen touch, säger Ibrahim Naoum.

undefined
Längs bardisken ska man också kunna sitta och äta.

Restaurangen, som bara är öppen kvällstid, kommer att ha en fast meny med rätter som köttbullar, strömming och biff Rydberg. Utöver det finns en säsongsmeny, som ger kockarna möjlighet att leka lite i köket.

– Vi har också en snacksmeny i baren, med enklare rätter som bläckfisk, friterade ostbollar och croque monsieur, säger Ibrahim Naoum.

Karta: Bar social
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!