På morgonen den 13 mars lämnade en kommunbil biogasmacken i Slagsta med slangen i efter att ha tankat. En engångsföreteelse?
Nej, det må vara ett ganska ovanligt fenomen – men det är ändå en företeelse som förekommer titt som tätt och kallas för "slangåkning".
I april 2021 skrev Eskilstuna-Kuriren om fenomenet. Då berättade Eskilstuna Energi och miljö, EEM, att det var ett tiotal förare om året som körde i väg med tankslangen i från deras gasmack. För att förhindra slangåkningar hade de då satt upp påminnelseskyltar och kameror för att upptäcka smitare.
Trots det har antalet slangåkare legat kvar på ungefär samma nivå de senaste åren. Enligt statistik från EEM, rapporterade bolaget åtta slangåkningar 2022 och nio 2023. Hittills i år är det endast en som noterats – åkningen den 13 mars.
Boris Radojcic är driftchef för energi på EEM. Han berättar att de har personal som dagligen ronderar runt stationen för att se att alla dispensrar är intakt. Om det är någon slang och munstycke som saknas rapporteras det vidare till miljökontoret, där de även berättar hur mycket gas som släppts ut och vilka åtgärder som vidtagits efter händelsen. Att återställa en dispenser kostar omkring 8 000 kronor.
Enligt Boris Radojcic finns det ingen större risk att gas släpps ut.
– Det finns en inbyggd slangbrottsventil. Så risken att det ska hända något kopplat till gasen är minimal.
Nu ska EEM testa en ny åtgärd för att förhindra fenomenet. I maj kommer de att uppdatera deras två nyaste dispensrar med en ny funktion.
– Det är en installation som ger en påminnelse om att dra ut slangen genom blixtljus.
Om det blir en permanent lösning återstår att se.
– Det är något som vi får utvärdera och se vad det ger för resultat. Om det fungerar bra får vi se över hur vi kan förbättra våra andra två dispensrar också.
Att glömma slangen någon gång är mänskligt, menar Boris Radojcic.
– Det kan hända oss alla. De flesta vill vara ärliga, men det finns några som smiter, säger han.
De som inte berättar vad som hänt gör skyldig till ett smitningsbrott, vilket anmäls av EEM – även om det inte händer så ofta.
– Det är ovanligt skulle jag säga, vi försöker att påminna personen – men det händer att vi polisanmäler.
Huruvida föraren i kommunbilen den 13 mars bekände sitt misstag är dock okänt.