A-huset på S:t Eskil kan bli grundskola

Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S), avslöjar nu att huvudbyggnaden på S:t Eskil kan komma att användas av grundskolan i stället för gymnasiet. "Ett klassrum kan över tid vara för gymnasiet. Sen kanske grundskola. Sen gymnasieskola igen. Så länge det inte står tomt eller halvtomt och kostar pengar på bekostnad av lärare och undervisning", säger han.

Jimmy Jansson (S), ordförande för kommunstyrelsen i Eskilstuna avslöjar att huvudbyggnaden på S:t Eskil kommer sannolikt kommer fungera som skollokal även i framtid.

Jimmy Jansson (S), ordförande för kommunstyrelsen i Eskilstuna avslöjar att huvudbyggnaden på S:t Eskil kommer sannolikt kommer fungera som skollokal även i framtid.

Foto: Hanna Oscarsson, Joakim Serrander

Eskilstuna2024-05-16 12:34

Sedan beskedet kom om att S:t Eskils gymnasium föreslås bli av med sin anrika huvudbyggnad har debatten gått varm. Eskilstunabor, lärare och elever har varit tämligen samstämmiga i uppfattningen om att förslaget är uppåt väggarna då det klassiska läroverkshuset så starkt förknippas med gymnasieskolan.

Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) är medveten om Eskilstunabornas känslomässiga band till byggnaden. 

– Man behöver ha respekt och fingertoppskänsla för exempelvis vad en anrik byggnad som A-huset på Eskil betyder. Men också hur fler ungdomar ska vilja välja den kommunala gymnasieskolan i stort, säger Jimmy Jansson.

– Alla måste ta ansvar, involvering och klokskap från lärare såväl som skolpolitiken behövs i detta. Därför är det bra med en saklig diskussion innan förändringar görs. A-huset är starkt förknippat med utbildning och inget annat. Och ses som en institution i det avseendet. Debatten och reaktionerna är därför bra och borde ge både lärdomar men också insikter om att alla behöver hjälpas åt i detta, fortsätter han.

undefined
Jimmy Jansson (S) är ordförande för kommunstyrelsen i Eskilstuna.

Samtidigt som kommunala gymnasiet behöver göra stora besparingar, bland annat genom att göra sig av med lokaler, är grundskolorna just nu enligt Jansson knökfulla. Enligt Jimmy Jansson behöver kommunen på grund av ränteläget sänka sina investeringar i bland annat nya skolor från en miljard kronor om året till cirka 650 miljoner.

– Eskilstunas befolkning förändras nu kraftigt på grund av minskad invandring. Något jag förstått att Eskilstunaborna efterfrågat länge. Nu är vi där. Barn och ungdomar växer inte i många hundratals nya individer varje år som förr. Det betyder just nu att det är extremt trångt i grundskolorna. Knökfullt. Så fullt att grundskolan hyr dyra moduler på sina håll, som tar från löner till hyror. Att bygga helt nya skolor är helt enkelt dumt om det samtidigt finns tomma lokaler tillgängliga för just skolverksamhet i kommunens ägo eller på hyresavtal. I gymnasieskolan finns tomma lokaler färdiga för skoländamål. Dels och främst på grund av att friskolorna tagit elever från kommunens skolor av olika skäl. 

undefined
S:t Eskils gymnasium i Eskilstuna med huvudbyggnaden, det så kallade A-huset, på Smedjegatan i centrala Eskilstuna.

Enligt rådande detaljplan tillåts inte någon annan verksamhet än skolverksamhet i den aktuella byggnaden på S:t Eskil. 

– Det är akut brist på grundskolelokaler just nu och överskott på gymnasielokaler. Om några år skiftar det när barnen i grundskolan kommer till gymnasiet. När jag gick på Komvux för ett antal år sedan gjorde jag det i Eskils B-hus. Så att dragspela och växla lokaler utifrån skiftande behov för att kunna lägga pengar på löner och inte på tomma lokaler är ett krav skattebetalarna ska ha på kommunen.

– Jag upplever att skolpolitikerna är öppna för konstruktiva förslag i relation till det förvaltningen presenterat och förväntar mig att personal och politikerna hittar en gemensam möjlig väg framåt som möter alla perspektiv, som respekt för Eskils själ och A-huset.

Jansson understryker att förslaget är just ett förslag som ska processas vidare.

– Men det är som sagt skolans ansvar och uppgift att sköta sin verksamhet. Kommunstyrelsen kan och ska inte lägga sig i allt. Fullmäktige har delegerat detta till skolnämnderna. Däremot ska i tider som dessa, då resurserna är knappa, pengar alltid gå till lärare och vårdpersonal i första hand. Inte till dåligt utnyttjade lokaler. Det är vad detta handlar om. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!