Nya brister hos klinik i Eskilstuna

Eskilstuna-Kuriren har tidigare skrivit om den privata kliniken Specialistcenter Scandinavia med anledning av att flera patienter drabbats av vårdskador efter höftartroskopiska ingrepp. Nu har nya brister uppdagats på Eskilstunakliniken.

Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Eskilstuna2019-08-04 20:23

I en rad artiklar i slutet på juni uppmärksammades Specialistcenters omdiskuterade höftartroskopier. För ett antal patienter som Eskilstuna-Kuriren pratade med förvärrades tillståndet efter operationen. Verksamhetschefen på Specialistcenter, Rami Elias, svarade med att klinken hade genomfört ungefär 400 höftoperationer och att de allra flesta patienterna var nöjda med utfallet.

– Vi har gjort ett och annat misstag, det erkänner vi, men vi gör totalt 1 800 operationer per år där de allra flesta är nöjda. Ingen är perfekt, vi är ödmjuka och försöker vårt bästa och i slutändan har vi varit tydliga med riskerna, säger Rami Elias när tidningen når honom på nytt.

I samma veva som Eskilstuna-Kuriren skrev om att kliniken var under utredning av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för höftingreppen föll en annan dom från IVO:s sida gällande Specialistcenter.

I två och ett halvt år, fram till i våras, utförde kliniken omfattande ryggkirurgiska ingrepp för att råda bot på diskbråck och spinal stenos. Ingreppen utfördes i vissa fall som dagkirurgi, något som strider mot svensk praxis enligt IVO. Dagkirurgi innebär att patienten går hem samma dag efter operation och Rami Elias menar att praxisen inte är helt tydlig i vad som gäller.

– Det är en gråzon. Vissa lägger vi in och andra inte, beroende bland annat på var patienten bor. Det är en bedömning som görs från fall till fall, det är inte svart eller vitt. Vissa patienter som opererades för spinal stenos och som fick gå hem samma dag borde ha stannat kvar. Det tar vi till oss, säger Rami Elias.

Enligt anmälan till IVO ska ett antal patienter ha drabbats av allvarliga komplikationer efter ingreppen och uppföljningen för dessa patienter har varit bristfällig. Rami Elias medger att det har brustit i uppföljningen från ansvarig läkare i vissa fall, men poängterar också att det är en resursfråga.

– Ryggkirurgi ställer krav på att man ska vara tillgänglig 24 timmar om dygnet. Vi har kommit till insikt att vi inte klarar av det och den dialogen har vi haft med IVO. Hur vi ska lösa vår tillgänglighet är ett dilemma vi står inför varje dag. Jag förstår att det skapar irritation och vi ska bättra oss och vara tillgängliga så patienter kan känna sig trygga med att de kan ringa oss och få service när de skrivits ut, säger Rami Elias.

IVO:s inspektion pekar på att någon riskanalys inte finns nedskriven eller någon systematisk uppföljning förekommit. Inspektionen visade också att Specialistcenter dock har vårdprogram som täcker de flesta scenarier, att patienterna väljs ut med omsorg, att högriskpatienter inte sövs och att det finns tydliga checklistor som gås igenom innan patienterna skickas hem. Resultatet av inspektionen blev att IVO fann brister i Specialcenters systematiska kvalitets- och patientsäkerhetsarbete. Med anledning av att Specialistcenter har valt att sluta med omfattande ryggkirurgiska ingrepp kommer inte IVO vidta några ytterligare åtgärder.

– Vår ryggkirurg har slutat så nu erbjuder vi bara hjälp med ryggblockader, säger Rami Elias.

Specialistcenter har mottagningsverksamhet i Eskilstuna, Västerås, Stockholm och Södertälje.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om