Det var efter skottlossningen i Årby söndagen den 13 mars som en privatperson larmade polisen efter att ha sett hur andra personer plockade upp och slängde tomhylsor i en gatubrunn. Senare visade övervakningsbilder hur "en större mängd" ungdomar varit på skottplatsen och plockat upp saker från marken. Enligt polisen handlar det sannolikt om tomhylsor.
Tomas Tellebro på enheten för grova brott säger att det kan handla om ett nytt sätt att manipulera bevis.
– Vi har observerat att det blir mer och mer vanligt att man städar efter sig, eller planterar ut saker för att försvåra vårt arbete, säger han.
Polisens nationella forensiskt centrum, NFC, känner till problematiken enligt Thomas Tellebro. Men det ska vara ett nytt fenomen i Eskilstunas kriminella miljö.
– Egentligen är det bara det sista halvåret som vi har sett det här. Det är inget vanligt, och jag hoppas verkligen inte att det blir vanligare. Med de här skjutningarna är det redan svårt som det är att hitta vittnen som vill berätta vad de sett, och då blir det ännu viktigare med teknisk bevisning.
Är det brottsligt att göra så här?
– Ja. Brottet kan variera beroende på vem som gör det. Är det exempelvis skyttarna själva så kommer förstörandet av brottsplatsen ingå i deras grundbrott. Är det andra personer så kommer de att misstänkas för skyddande av brottsling, säger Tomas Tellebro.
Under veckan har polisen anhållit fyra personer som misstänks för just det brottet i samband med skjutningen den 13 mars. Men enligt Johan Karlsson, övergripande samordnare för polisens utredningsverksamhet, handlar misstankarna om mer än upplockade tomhylsor.
– Det handlar definitivt inte bara om det. Det finns andra konkreta omständigheter kring de här personerna som vi utreder, säger han.
Men brottslingarna verkar inte nöja sig med att städa upp på skottplatserna. I ett fall, vid skjutningen i Råbergstorp den 15 oktober i fjol, har polis och åklagare en teori om att kriminella gått ett steg längre och placerat ut nya tomhylsor efter skjutningen.
– Det hittades hylsor där tändsatspartiklarna inte stämde överens med de tändsatspartiklar som hittades på de misstänkta, så man frågar sig vad det är för hylsor. Det är en möjlighet att det kan ha manipulerats på platsen, men det är bara en teori, säger Åsa Kullgren åklagare i fallet, som nu gått till åtal.