Sedan tidigare står det klart att 26 tjänster försvinner från Eskilstunas kommunala gymnasier av besparingsskäl.
Under tisdagseftermiddagen informerades personalen vid de olika gymnasieskolorna om övriga sparplaner för framtiden. Den största skrällen var, som tidningen redan rapporterat, förslaget att göra sig av med den anrika huvudbyggnaden, A-huset, på S:t Eskils gymnasium.
Men även programutbuden på de fyra kommunala gymnasierna ska ses över av samma besparingsskäl.
– Det här är en pågående process. Den ena ekonomiska aspekten är att göra sig av med lokaler och på så vis få en mindre lokalkostnad. Den andra är att utgå från principen med förtätning och fyllda undervisningsgrupper för att få en hemtagning även där, säger Fredrik Karlsson, skolchef för gymnasieskolans nationella program.
Hur stor besparingen väntas bli av detta vill han inte gå in på.
– Några exakta summor kan jag inte uttala mig om med tanke på att arbetet pågår just nu.
I dag har Rekarnegymnasiet 1 231 elever, Rinmangymnasiet 947, S:t Eskils gymnasium 748 och Zetterbergsgymnasiet 284 elever. Hur många gymnasister som kommer få plats på S:t Eskil om lokalerna decimeras så kraftigt som i förslaget, är oklart.
– Det är sådant vi håller på att titta på, säger Fredrik Karlsson.
De program som föreslås flyttas eller läggas ner är följande:
På S:t Eskils gymnasium läggs estetiska programmet med inriktning dans ner. Programmet gick att söka inför kommande hösttermin och flera blivande gymnasister hade redan antagits då kommunen beslutade att pausa utbildningen redan nu.
Även internationella samhällsprogrammet på S:t Eskil avvecklas helt enligt planen.
S:t Eskils ekonomiprogram med inriktning juridik flyttas till Rekarnegymnasiet.
Dessutom ska Eskils två introduktionsprogram flyttas över till Rinmangymnasiet eller Rekarnegymnasiet.
Rekarnegymnasiets el- och energiprogram med inriktning elteknik flyttas till Zetterbergsgymnasiet. Teknikprogrammet på Rekarne, som inte var sökbart inför hösten, placeras istället på Rinmangymnasiet.
Rinmangymnasiet får i övrigt inga förändringar utifrån nuvarande programutbud och behöver inte heller dra ner på yta. Däremot är tanken att fortsätta samverka med utbildningar som ligger under arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen för att utnyttja lokalerna maximalt.
Den 13 juni ska gymnasienämnden i Eskilstuna ta beslut om förslagen. Om de klubbas igenom sker förändringarna hösten 2025.