När tidningen den 10 mars i år presenterade nyheten om att EMM precis startat ett test med glaskärl hos ett antal villahushåll i stan fick EEM kritik från flera håll. Bland annat handlade det om att villor nu skulle tvingas på ett extra kärl och att det skulle bli ännu dyrare att bli av med sitt avfall hemifrån.
Kent Briby, affärsområdeschef för återvinning på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö, såg flera kommentarer på Facebook från Eskilstunabor som var kritiska mot de nya glaskärlen och vill gärna ge svar på flera frågor som uppkom.
– Bland annat så såg jag att det var några som förknippade glaskärlet med en kostnad, de har rätt men de kommer att betala den kostnaden redan när de köper glasflaskan, förklarar Kent Briby.
En kommentar som skickats till tidningens reporter via mejl lyder följande:
"Kan det vara så att när Energi och miljö tar över ansvaret efter FTI så har de inget lämpligt lastnings- och transportsätt för just de två olika glasfraktionerna? Att lägga det ansvaret och kostnaden med ytterligare kärl hos enskilda villaägare är ingen genomtänkt idé".
Repliken från Kent Briby kan lugna en del av kritiken från flera Eskilstunabor, inklusive ovanstående.
– Vi, EEM, får full kostnadstäckning av glasflaskproducenten för att samla in materialet. Inte en krona kommer EEM debitera kunderna för det om det är rätt sorterat.
Han förklarar vidare att när EEM tar över ansvaret fullt ut med att samla in förpackningar den 1 januari 2024, från FTI, betyder det inte att det blir dyrare för boende i Eskilstuna, de har redan betalat för insamlingen av avfallet.
– Så blir det med alla förpackningsmaterial. Oavsett vilken förpackning du köper så betalar du för omhändertagandet direkt, menar Kent Briby.
En annan frågeställning från en Eskilstunabo om glaskärlen är:
"Förekommer det glas i respektive villaägares återvinningskärl torde det vara bättre att satsa på information och i andra hand kontroll och fördyringar för respektive".
– Senast 2027 ska alla hushåll i Sverige ha fastighetsnära insamling av förpackningar. Redan när man köper en förpackning så betalar man för att den ska bli insamlad och återvunnen, svarar Kent Briby.
Och varför ett extra kärl, undrar en Eskilstuna-Kuriren-prenumerant:
"Vore det inte enklare att utöka med ytterligare en färgpåse för glas. Skulle nog bli billigare. Trots allt är det vi som får betala i slutänden".
– Sedan införandet av färgsortering 2011 så har ett flertal tester genomförts för att få med fraktionen glasförpackningar i systemet. Tyvärr så finns det flera tekniska utmaningar med just glasförpackningar. Dels så är det svårt att hitta en påse som håller genom hela processen, menar Kent Briby och fortsätter:
– Dessutom går det åt två olika färger på påsarna så man kan hålla isär färgat och ofärgat glas. Och slutligen så måste påsen öppnas och åtskiljas från glaset innan det skickas vidare till glasåtervinningen.
En annan prenumerant till tidningen undrar varför det inte går att fortsätta som i dag:
"Känns som en dyr lösning med en separat tunna för glas? Så mycket glas tror jag inte hushåll genererar generellt? Funkar bra som det är i dag med iglos vid butiker mm".
– Regeringen har beslutat om en ny förpackningsförordning, i den nya förordningen så finns det krav på att alla hushåll i Sverige ska ha fastighetsnära insamling av förpackningar, tidningar och matavfall senast 2027, förklarar Kent Briby och tillägger:
– I dag saknas fraktionerna ofärgat och färgat glas för att vi ska uppnå de nya kraven. Glasinsamling vid miljöstationer och butiker räknas inte som fastighetsnära.
En ytterligare fråga från en Eskilstunabo är:
”Men det är ju ett test och förväntar mig att man kan tacka ja eller nej, likt det bruna kärlet för trädgårdsavfall?"
– Enligt den nya förpackningsförordningen ska alla hushåll i Sverige ha fastighetsnära insamling av förpackningar, tidningar och matavfall senast 2027. Huruvida det går att tolka ”att alla ska ha eller erbjudas” återstår att se, avslutar Kent Briby.
De gråa glaskärlen som ställts ut i Glömsta i Eskilstuna ska utvärderas senare i år och under 2024 räknar EEM med att cirka 20 000 villor och fritidsboenden ska få ta del av dessa, om testet ger de resultat de önskar.