Oro när personalen lämnar missbruksboende

Under fredagen lämnar den fasta personalen det snart nedlagda stödboendet Vilsta-slussen. Det gör Lars, en av nio personer som bor kvar under våren, orolig för både bråk och ett kollektivt återfall i missbruk.

Vilsta-slussen är ett av de boenden för missbrukare i Eskilstuna som nu avvecklas.

Vilsta-slussen är ett av de boenden för missbrukare i Eskilstuna som nu avvecklas.

Foto: Carolina Lundin

Eskilstuna2022-01-14 04:45

I oktober förra året beslutade socialnämnden att lägga ner flera boenden för missbrukare i Eskilstuna, däribland Vilsta-slussen med målgruppen vuxna med missbruksproblematik. Men flera personer kommer att bo kvar under våren, trots att den fasta personalen lämnar verksamheten under fredagen.

– För mig som vill vara drogfri känns det rätt otryggt att inte veta om det kommer finnas någon kontroll gällande drogfrihet och att sköta sig på boendet. Det skulle kunna bli bråk, men det allra värsta skulle vara om det blev ett kollektivt återfall till slut, säger Lars, som egentligen heter någonting annat.

Han menar att kommunikationen inför den snart anstående nedläggningen har varit så knapphändig att de boende nu lever i ovisshet.

– Kort efter nedläggningsbeskedet var enhetschefen här och det lovades en hel del både gällande lösningar för oss, och vidare information allt eftersom processen fortskred. Efter mötet har vi inte hört någonting mer, och vi har ingen aning om hur det blir efter att personalen försvinner. Vi vet inte om det kommer finnas någon som gör nattronder eller hur vi ska göra med urinprover och umgängeslägenhet. Vi får inga svar.

Pia Andersson, områdeschef för resursenheten på socialförvaltningen, har ingen direkt insyn i hur kommunikationen med de boende skötts inför avvecklingen, men försäkrar att Vilsta-slussen kommer att bemannas även efter att den fasta personalen slutar.

– För att de ska slippa flytta har vi bestämt att några ska få bo kvar till maj – de har bedömts som att de klarar av att bo kvar under de här formerna. Därför har vi anställt två timvikarier under övergångsperioden, så det lämnas inte obemannat. Vi har också ett mobilt natt-team som ronderar, säger hon.

Är någon del av oron ändå befogad?

– Det är klart att besparingarna ger en kvalitetsminskning i stödet de här personerna får, men vi försöker att göra det så bra som möjligt. Det är alltid en risk att personer på våra boenden börjar missbruka men de kommer inte att lämnas ensamma. Man kan förstås bli orolig och känna sig lämnad när den personal man är van vid försvinner, det är ingen önskelösning, men det är den minst dåliga lösningen.

Enhetschefen Lasse Wimmeros, som tillträdde vid årsskiftet, låter meddela att kommunikationen med de boende ska förtydligas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!