Sedan i sensomras har Eskilstunaån stått onormalt högt, något som vi har skrivit om vid flera tillfällen. Förra veckan varnade SMHI:s hydrolog om konsekvenserna av snabbt smältande snö och ny nederbörd för Eskilstunas del. Då hade ännu inte någon varning för området utfärdats – men det har det nu.
– Vi har gått ut med en gul varning för höga vattenflöden i Eskilstunaån och den gäller för hela sträckan mellan Hjälmaren och Mälaren, säger hydrologen Julia Zabori.
Den nu stigande nivån beror främst på flera dagar i rad med nederbörd och mildväder som gjort att stora snömassor smält. Det medför en risk för översvämning längs med sjöar och vattendrag.
– Det är ovanligt hög vattennivå med flöden som uppstår i genomsnitt vart 5:e till 25:e år. Det kan ta tid innan kulmen nås och det kan därefter dröja innan vattnet drar sig tillbaka, säger Zabori och fortsätter:
– Vattennivån i Hjälmaren är reglerad och det är en fördel får då går det att påverka flödet på ett mer kontrollerat sätt.
Sedan i slutet av oktober har den observerade vattennivån i Hjälmaren stigit med nära en halvmeter och det gör att de flesta dammluckor längs Eskilstunaån står vidöppna.
Hjälmarens vattenförbund, som sköter vattenregleringen, har flera olika ägarintressen att ta hänsyn till.
– Vi har en ständig dialog och ett tätt samarbete med såväl ägarna till dammarna längs sträckan och Eskilstuna kommun. Det är viktigt att alla agerar lika och i takt, säger Kristina Birath, ordförande.