Ungefär 130 barn i Eskilstuna går inte i förskolan

Med en ny lag i ryggen har Eskilstuna kommun jobbat hårt för att kartlägga var barnen som är över tre år och som inte går på förskola finns i kommunen. Nu är det dags för nästa steg – att nå ut till föräldrarna.

Ungefär 130 barn som fyllt tre år i Eskilstuna kommun går inte i förskolan. Kommunen jobbar nu hårt med att nå ut till vårdnadshavarna. Ewa Eriksson är samordnare för förskolelotsarna som är en viktig del i det arbetet.

Ungefär 130 barn som fyllt tre år i Eskilstuna kommun går inte i förskolan. Kommunen jobbar nu hårt med att nå ut till vårdnadshavarna. Ewa Eriksson är samordnare för förskolelotsarna som är en viktig del i det arbetet.

Foto: Privat, Larsen, Håkon Mosvold

Eskilstuna2023-09-30 19:55

Den första juni i år trädde en ändring i skollagen i kraft som syftar till att fler barn ska gå i förskolan och därmed få möjlighet till en bättre språkutveckling i svenska. De nya bestämmelserna innebär att kommunerna ska arbeta uppsökande för att få kontakt med vårdnadshavare till barn som inte har plats i förskolan. Det handlar om barn som ska fylla tre år.

Reserverade platser ska erbjudas utlandsfödda barn som har vistats i Sverige i högst fem år eller om barnets vårdnadshavare är födda utomlands och vistats i Sverige i högst fem år. Under sommaren har Eskilstuna kommun infört förskolelotsar som har jobbat med att ta direktkontakt med vårdnadshavarna till dessa barn.

– Det var cirka 30 barn. Några föll bort för att de skulle till utlandet, vissa stod i kö till friskolornas förskolor så det blev inte så många barn kvar, säger Ewa Eriksson som är samordnare för förskolelotsarna i Eskilstuna kommun.

undefined
Ewa Eriksson är samordnare för förskolelotsarna.

Förutom de barn som omfattas av kriterierna för reserverade platser finns det ungefär 130 barn från tre år i kommunen som inte går i förskolan. Arbetet att nå ut till de vårdnadshavarna inleds nu under hösten.

– Då kan vi inte ta kontakt med alla familjerna, så vi kommer att satsa på uppsökande verksamhet istället, säger Ewa Eriksson.

Det kan handla om att delta på evenemang eller möten och kommunen samarbetar med regionen och föreningar för att nå ut så brett som möjligt.

– Alla är måna om att det går bra för våra barn i kommunen, säger Ewa Eriksson.

Vad säger du om att 130 barn inte går i förskolan, är det oroväckande?

– Med tanke på att Eskilstuna ligger över rikssnittet vad gäller antalet inskrivna barn så är det en bra start. Självklart önskar vi att alla barn ska få ta del av förskolan då vi ser att det har en positiv effekt för barns utveckling.

undefined
Anledningen till varför föräldrar inte sätter sina barn i förskolan kan vara många. Eskilstuna kommun vill nu få en bild av vad som ligger till grund för besluten.

Kartläggningen som gjorts visar att majoriteten av de barn över tre år som inte går i förskolan finns i förskoleområdena centrum, söder och norr. I dessa områden ingår bland annat Nyfors, Fröslunda och Årby, områden med hög andel nyanlända eller personer med invandrarbakgrund. Språkliga och kulturella skillnader kan vara en bidragande orsak till att vårdnadshavare inte har sina barn i förskolan.

– Om du inte har bott länge i Sverige är det inte så lätt att veta vad förskola är. Jag är inte säker på att föräldrarna har valt bort förskolan, de har bara inte valt det, säger Ewa Eriksson och fortsätter:

– Forskning visar att barn som gått på förskola ofta lyckas bättre i skolan och det i sin tur leder till bättre psykisk hälsa. Det är många fördelar. Det är gynnsamt för alla barn att gå på förskolan, men extra gynnsamt för barn som inte kan få hjälp med språket hemma. Barn som nyss kommit till Sverige.

undefined
Studier visar att barn som går i förskolan presterar bättre när de väl kliver in i skolvärlden.

Ewa Eriksson är tydlig med att det inte bara handlar om nyanlända barn och att anledningarna kan vara många till varför barnen inte går på förskolan.

– Vi ska inte dra för stora slutsatser. På listan finns bland annat barn som är placerade i pedagogisk omsorg, det som förr kallades dagmamma.

Målet nu är att kartlägga anledningen till att barnen inte går på förskolan.

– Vi vill gärna veta vad man baserat beslutet på så att vi vet vad vi jobbar med. Om några år är det lättare att se vad som funkat. Allt är så nytt nu, säger Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!