Den svenska arbetsmarknaden är stark, trots osäkerheten kring den ekonomiska utvecklingen. Det slår Arbetsförmedlingen fast i en sammanfattning av den färska statistiken av arbetsmarknaden som presenterades på tisdagen. Och det gäller inte minst i Eskilstuna.
Här är arbetslösheten förvisso fortsatt betydligt högre (11,1 procent) än snittet i riket (6,5). Men utsikterna att andelen ska sjunka ytterligare betecknas som goda då antalet nya lediga jobb ökar kraftigt.
I februari fanns 2 631 nya lediga jobb anmälda i Eskilstuna, en ökning med 30 procent jämfört med samma månad föregående år.
– Ja, det rullar på riktigt bra nu i Eskilstuna och den lågkonjunktur som sägs stå för hörnet ser vi ingenting av ännu, säger Kenneth Eriksson, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen.
Han ser en direkt koppling mellan de många nya företagsetableringarna och den starka jobbtillväxten som nu syns i statistiken.
– Flera av de företag som etablerat sig i Eskilstuna den senaste tiden har nu börjat komma igång med produktionen. Det gäller både inom lager och industrin.
Ett exempel är Coops stora terminal i logistikparken som snart tas i drift. Tidningen kunde nyligen berätta att företaget inlett rekryteringen av 300 nya medarbetare.
– HM och Senior är också i full gång med rekrytering. Sedan handlar februarisiffrorna också om att sommarjobben knackar på dörren, och där finns det ett stort behov av folk, inte minst inom vård- och omsorgssektorn, säger Kenneth Eriksson.
Att det ofta finns ett glapp mellan de arbetslösas kompetens och de krav företagen ställer är inget nytt. Men enligt Kenneth Eriksson lyckas arbetsgivarna tillsätta merparten av de lediga tjänsterna.
– Ja, det är den bild vi har.
En rad olika utbildningsinsatser görs också för att komma till rätta med den matchningsproblematik som är särskilt tydlig bland utrikesfödda. I den gruppen är arbetslösheten fortsatt hög (24,3 procent i Eskilstuna) men under det senaste året har siffran sjunkit med 3,7 procentenheter.
– Den här gruppen behövs verkligen på arbetsmarknaden framöver och för att fler ska få jobb anordnar vi bland annat olika språk- och arbetsmarknadsutbildningar.
Även bland gruppen unga (18–24 år) syns en tydlig förbättring där andelen arbetslösa på ett år gått ner från 25,3 till 18,3 procent.