– Poängen med upplägget är att det inte syns, då myndighetsutövaren bara ser bankkontot som personen väljer att redovisa. Sedan har man en helt annan ekonomi vid sidan av dold för myndigheten, sade Simon Brunner, teamledare på Eskilstunas fut-grupp mot felaktiga utbetalningar av ekonomiskt bistånd, i samband med att tidningen första gången rapporterade om fallet i oktober 2023.
Då hade kommunen nyss upprättat en polisanmälan mot mannen och kvinnan som avslöjats när fut-gruppen granskat försörjningsstödstagares inkomstdeklarationer för 2022.
– Granskningen visade att mannen och kvinnan haft tillgångar på en annan bank som de inte redovisat till ekonomiskt bistånd, berättade Simon Brunner.
Mannen och kvinnan kallades in på möte med handläggare på försörjningsstöd och tvingades där logga in på banken. Det visade sig att paret fått flera insättningar på närmare 300 000 kronor till sina dolda kreditkonton.
I polisanmälan riktades även misstankar mot att paret rest på rekreationsresor till utlandet under tiden som frun varit skyldig att stå till arbetsmarknadens förfogande och de ska även ha haft bilrelaterade kostnader.
Nu har ett avgörande i fallet kommit i förvaltningsrätten, där skulden – som paret är skyldiga att återbetala i felaktigt utbetalt ekonomiskt bistånd – har fastställts till 433 252 kronor, vilket är ett lägre belopp än det kommunen krävt från början på 535 653 kronor.
Domstolen slår fast att samtliga utbetalningar av ekonomiskt bistånd mellan 24 juni 2021 och 28 april 2023 skett på felaktiga grunder och att kommunen därför har rätt att återkräva hela det beloppet. Men då det gäller återkravet som kommunen yrkat på för tidigare utbetalt ekonomiskt bistånd har ansökan inkommit för sent, slår rätten fast.
Av beslutet framgår att paret och kommunen redan kommit överens om en avbetalningsplan på 1 000 kronor i månaden och att paret följt den sedan november 2023. Kommunen uppger också att de har för avsikt att låta paret fortsätta betala enligt planen även efter det att skulden fastställts.