Den ekonomiska osäkerheten i omvärlden med lågkonjunktur, hög inflation och stigande räntekostnader sätter sin prägel på den årsplan (budget) som den styrande majoriteten nu lägger fram.
Under nästa år beräknas nettokostnaderna öka med 3,1 procent samtidigt som skatteintäkter och de generella statsbidragen endast ökar med 2,4 procent.
I somras hissade majoriteten varningsflagg för att ett ekonomiskt slukhål skulle uppstå och pekade på att det fattades 300 miljoner kronor för att kommunens budget skulle gå ihop. Nu står det klart att den budget som läggs fram, och som totalt omspänner drygt 8,2 miljarder kronor, har ett positivt resultat på 40 miljoner kronor på sista raden.
– Det har gått över förväntan bra och vi står oss starka jämfört med många andra kommuner. Trots att det är en tuff tid klarar vi av att hålla i Eskilstunas utveckling utan några drakoniska nedskärningar, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).
För att nå dit har resultatkravet sänkts till 0,5 procent mot de 2,5 procent som majoriteten har som mål under mandatperioden. Vidare ska den ordinarie utdelningen från bolagskoncernen på 140 miljoner kronor plussas på med en extrautdelning på 181 miljoner. Till detta kommer 90 miljoner från regeringen i form av statsbidrag samt effektiviseringskrav på nämndernas verksamhet vilket motsvarar 84,6 miljoner.
– Vi har tagit hand om ekonomin under åren och fortsätter att ta ansvar för att den ska förbli stabil. Det finns en del mörka moln på himlen men vi håller oss ovanför vattenytan och behöver inte införa vare sig inköpsstopp, anställningsstopp eller vidta några neddragningar, säger kommunalrådet Jari Puustinen (M).
Trots de ansträngda finanserna har majoriteten valt att mejsla ut en del prioriterade satsningar, bland annat inom skolan och äldreomsorgen.
– Vi tillför 63 miljoner kronor i riktade satsningar inom vård- och äldreomsorgen varav en del ska gå till att minska de höga sjuktalen. Vidare skjuter vi till 34 miljoner till skolan genom den nya resursfördelningsmodell vi infört, säger Jimmy Jansson och tillägger att kostnaderna för förskolan minskar med 23 miljoner kronor på grund av att antalet förskolebarn blir färre.
Bland kostnadsposterna återfinns 59 miljoner kronor i en fortsatt satsning på det brottsförebyggande och trygghetsfrämjande arbete som startats. Och 50 miljoner kronor tillförs socialnämnden vars underskott i år beräknas uppgå till 47 miljoner.
I likhet med hur det sett ut de senaste åren bedöms investeringsbehovet vara fortsatt stort, främst i nya äldreboenden och skolor. För 2024 uppgår investeringarna till 1 031 miljoner. Av de projekt som ska eller nyligen har startats återfinns till- och ombyggnad av skolorna i Kvicksund och Kjula, renoveringen av Björktorpsskolan samt nytt äldreboende i Skogstorp.
– Vi måste investera och det är dyrt. Vi har närmare fyra miljarder i lån som det är nu. 20 procent av de lånen omförhandlas årligen till betydligt högre ränta. Vi tvingas låna cirka en miljard om året de kommande fem åren och kostnaden för lånen kommer om några år ha ökat med cirka 200 miljoner kronor om året, säger Jimmy Jansson.
För perioden 2024-2028 uppgår de planerade investeringarna till drygt fem miljarder kronor varav hälften beräknas behöva lånas upp.
För 2023 års budget visar prognosen att kommunen kommer att redovisa ett plusresultat på 86 miljoner kronor.