Polisens prestigevärvning lämnar – efter bara ett år

Han kom in som ett profilerat namn i kampen mot gängkonflikten i Eskilstuna. Nu, ett år senare, lämnar Christoffer Bohman sin roll som chef för Sörmlandspolisens utredningsenhet. "Jag är så innerligt trött på att behöva acceptera det oacceptabla", skriver han i en debattartikel i Aftonbladet.

Christoffer Bohman (till höger) lämnar rollen som chef för Sörmlandspolisens utredningsenhet efter ett år. Mattias Forssten, chef för polisområde Södermanland, beklagar förlusten av en kompetent medarbetare.

Christoffer Bohman (till höger) lämnar rollen som chef för Sörmlandspolisens utredningsenhet efter ett år. Mattias Forssten, chef för polisområde Södermanland, beklagar förlusten av en kompetent medarbetare.

Foto: Polisen/Claudio Bresciani / TT/Joakim Serrander

Eskilstuna2023-02-21 15:32

I januari förra året tillträdde Christoffer Bohman tjänsten som chef för Sörmlandspolisens utredningsenhet. Han kom med diger erfarenhet vad gäller arbetet mot gängkriminalitet. Han växte upp i Södertäljestadsdelen Ronna där det ökända Södertäljenätverket huserade och innan han intog kontoret i polishuset i Eskilstuna hade han bland annat varit polischef i Sollentuna och biträdande polischef i Stockholmsförorten Rinkeby.

– Jag har haft väldigt nära vänner som påverkats starkt av nätverksproblematiken i Södertälje, och jag växte upp med folk som valde kriminaliteten. Vi kan inte prata nätverksproblematik utan att prata socioekonomisk utsatthet, och jag har sett utanförskap och segregation på nära håll. Jag tror att det har präglat mig, sa Christoffer Bohman när han berättade för tidningen om sin nya roll i mars i fjol.

undefined
Christoffer Bohman uttrycker en stor frustration över att det grova våldet inte minskar trots polisens insatser. Han efterlyser större förebyggande satsningar.

Det blev bara drygt ett år för Christoffer Bohman hos Sörmlandspolisen. I förra veckan sa han upp sig från sin tjänst – efter en insikt. Något han berättar om i debattartikel i Aftonbladet:

"I hela mitt vuxna liv har jag varit polis och hela tiden har jag jobbat med grov organiserad brottslighet. Under hela mitt yrkesliv har jag trott att polisen ensamma kan vända det grova våld som drabbat oss. Nu har jag kommit till insikt att det inte stämmer och förra veckan sa jag upp mig", så inleder Christoffer Bohman artikeln.

Vidare uttrycker han en frustration över att polisens insatser inte räcker för att få stopp på det grova våldet.

"Som polis har jag, och mina kollegor, kommit att viga våra liv till att sätta folk i fängelse men jag inser att det spelar mindre roll att vi lagför fler personer än någonsin tidigare om det står tio i kö för varje person som vi tar bort", skriver Christoffer Bohman.

undefined
Eskilstuna har drabbats hårt av skjutningar de senaste åren. En av dessa var en dödsskjutning som skedde i maj förra året inträffade på Bellmansplan.

Både gärningsmän och offer vid flera av skjutningarna de senaste åren har varit under 18 år. Christoffer Bohman beskriver hur han nyligen fick besked om att en 15-åring misstänks för en skjutning.

"Jag kom på mig själv med att inte bli förvånad. Undrade lite hur länge just den 15-åringen behövt stå i kö", skriver han.

Christoffer Bohman efterlyser ett större fokus på det förebyggande arbetet, en större satsning på bland annat föräldrastöd, skolan, fritidsgårdar, idrottsföreningar, socialsekreterare och fältassistenter. Han går inte ut med vad han ska göra härnäst, men skriver att han i sin nya roll ska "arbeta med alla de aktörer som tillsammans tar krafttag med mjuka medel".

"Du som läser detta har också ett ansvar. Jag har ett ansvar. Som samhälle har vi gemensamt hela ansvaret. Jag är så innerligt trött på att behöva acceptera det oacceptabla. Närvaron av det råa våldet som sliter isär en generation", skriver Christoffer Bohman.

undefined
Mattias Forssten är sedan årsskiftet chef för polisområde Södermanland.

Mattias Forssten är sedan årsskiftet chef för polisområde Södermanland. Han tycker att det är tråkigt att förlora en kompetent medarbetare, men det finns inget drama bakom beslutet.

– Christoffer har varit en jättenyttig tillgång, duktig medarbetare och uppskattad chef. Att han nu arbetar vidare med brottsförebyggande frågor i en annan kontext önskar vi honom lycka till med, säger Mattias Forssten som inte blev tagen på sängen av beskedet.

– Han har varit väldigt öppen med sina tankar så det är ingen blixt från en klar himmel, säger Forssten.

Känns det som ett misslyckande att behöva rekrytera en ny chef efter bara drygt ett år?

– Det är absolut inget misslyckande, Christoffer är själv tydlig med att han lämnar med huvudet högt buret. Det är klart att vi över tid vill ha en kontinuitet, men det här handlar mer om tillfälligheter.

undefined
Christoffer Bohman var en prestigerekrytering för polisen i Sörmland när han värvades som chef för utredningsenheten i januari förra året.

Han håller med om bilden av ett bristande förebyggande arbete som Christoffer Bohman målar upp i debattartikeln.

– Det har polisen sagt länge, fängelserna är fulla, häktena överbelastade och sis-hemmen likaså. Men skjutningarna och det grova våldet fortsätter för att det finns alldeles för många unga killar som växer upp under omständigheter som gör att det känns att det är ett naturligt val för dem att ställa sig i kö för att kliva in i den kriminella världen, säger Mattias Forssten.

Polisen har inlett arbetet med att rekrytera en ny chef efter Christoffer Bohman, något klart namn finns inte i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!