"Vi måste tolerera variation på arbetsplatserna"

"Det är så bra av funktionsnedsatta Claes Ericson och hans mamma att de lyfter frågan och skapar debatt med sitt rop på hjälp. Att det ska behöva gå så långt bevisar att det är nåt som inte funkar i samhället. Vi måste tolerera variation på arbetsplatserna", säger Peter Selegård, Autism Södermanland.

"Jag har själv varit chef och vet hur man tänker kring rekryteringar. Det är kompetens, erfarenhet, lagspel. Men arbetsgivare måste även tolerera variation", säger Peter Selegård, universitetslektor i företagsekonomi på MDU samt ordförande för Autism Sörmland.

"Jag har själv varit chef och vet hur man tänker kring rekryteringar. Det är kompetens, erfarenhet, lagspel. Men arbetsgivare måste även tolerera variation", säger Peter Selegård, universitetslektor i företagsekonomi på MDU samt ordförande för Autism Sörmland.

Foto: Anne-Lie Andersson

Eskilstuna2024-05-11 13:34

Förbundet Autism Sverige arbetar sedan 50 år med att sprida kunskap om autism, påverka beslutsfattare och skapa mötesplatser. För att förbättra levnadsvillkoren för alla människor med autism. Antalet medlemmar är runt 20 000.

I Sörmland finns ett av sammanlagt 24 förbundsdistrikt, och ordförande här är Peter Selegård, universitetslektor i företagsekonomi och forskare på Mälardalens universitet i Eskilstuna. Han var en av många som reagerade starkt över reportaget i Eskilstuna-Kuriren om 24-årige Claes Ericson, som inget hellre vill än att få meningsfull sysselsättning, arbetskompisar och en meningsfull tillvaro. Men som på grund av viss funktionsnedsättning utan diagnos fallit mellan stolarna och anses för frisk för kommunala LSS-insatser men för dålig för ett arbete via Arbetsförmedlingen.

undefined
Funktionsnedsatta Claes Ericson, 24, får inget jobb trots att han inget hellre önskar än att få bidra till samhället och kunna försörja sig. "Att Claes och hans mamma lyft frågan och skapar debatt är så bra", säger Autism Södermanlands ordförande Peter Selegård.

– Jag tycker att arbetsgivare bör ställa sig frågan om de vill vara samhällsaktörer eller om de bara finns till för sin egen skull, säger Peter Selegård, som även är engagerad styrelseledamot i Funktionsrätt Sörmland, som driver medlemmarnas rättigheter gentemot Region Sörmland. 

– Arbete är ett bra sätt att integreras. Men det kräver att vi har arbetsgivare som höjer kompetensen kring funktionsnedsättning. När kollegor i Autismförbundet träffats ute i landet har vi diskuterat bland annat hur bra det vore med en certifiering av arbetsgivare som utbildat sig i vad autism är. Det finns enklare kurser att gå. Lika naturligt som att kvalitets- och miljösäkra sin verksamhet borde det vara att också jobba med kompetenshöjning kring funktionsnedsättning.

Peter påminner om att autism ofta kommer hand i hand med ett bredare spektra av funktionsnedsättningar. Många autistiska människor har flera diagnoser. Och även om Claes Ericson inte har någon autismdiagnos känner Peter igen problematiken bland medlemmar i Autism Sörmland, både i föreningen i stort och i styrelsen.

undefined
"Det finns så mycket lidande där ute. Och ansvaret ligger hos alla. Vi behöver ändra synen på vem som ska vara med och bidra här. Om inte ens Samhall kan få till ett rättvist stöd är det illa", menar Peter Selegård, adjunkt i företagsekonomi på MDU.

– Dessa mammor som lägger ner så mycket tid på sina barn – för samhället innebär det ju ett enormt resursslöseri. Man binder inte enbart upp dessa vuxna barn som inget hellre vill än att ha ett jobb, även mammorna måste gå ner i arbetstid för att de tvingas vara hemma.

Här vill Peters förening få till en samhälles- och attitydförändring. Han menar att invånare med funktionsnedsättning ofta inte ges förutsättningar att komma in i samhället. Men för såväl dem som för deras familjer är det angeläget att det börjar hända saker nu.

– Det finns så mycket lidande där ute. Och ansvaret ligger hos alla. Vi behöver ändra synen på vem som ska vara med och bidra här. Om inte ens Samhall kan få till ett rättvist stöd är det illa. Vi måste tolerera variation, och här måste offentliga sektorn gå före. 

undefined
Förbundet Autism Södermanland vill se en attitydförändring från myndigheter och arbetsgivare vad gäller människor med autism, och andra funktionsnedsättningar. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och andra behöver bli mer synkroniserade och tydliga, och de har för lite kunskaper i ämnet.

– Det är dags att rikta fokus på en stor grupp människor som aldrig kommer ut i arbetslivet under en hel livstid. De måste också få möjligheten att bli en del av vårt samhälle.

Peter Selegård hoppas att Claes Ericson ska få laga mat åt äldre, som han uttryckte en önskan om i reportaget.

– Finns det en samhällsentreprenör i den kommunala sektorn som vill ge Claes chansen? Låt oss hoppas det.

Autism Södermanland har runt 400 medlemmar.

Autism Sverige om...

Funktionsnedsatta människors möjlighet till arbete:

"Olika myndigheters bedömningar är ofta otydliga, osynkroniserade och motsäger varandra. Försäkringskassan kan exempelvis mena att en individ kan arbeta, medan Arbetsförmedlingen säger att de inte kan hjälpa samma person till arbete. Det kan leda till otydliga besked och förvirrande myndighetskontakter som påverkar individer mycket negativt. Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan har för låg kunskap om autism och samverkar i för låg grad med varandra. De behöver även samverka bättre med hälso- och sjukvård och med kommuner.

Autism Sverige vill se ern arbetsmarknad där alla har möjlighet att arbeta hundra procent av sin individuella förmåga."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!