Sedan stadsbyggnadsnämnden i Eskilstuna i slutet av augusti beviljade dispens från strandskyddet har Bertil Nygrens timmerhus vid Hjälmaren alla tillstånd som behövs. Vägen dit har dock varit krokig och ärendet väntas komma att överprövas av länsstyrelsen. Först därefter vet Nygren om stadsbyggnadsnämndens dispens för huset, som hittills kostat drygt 30 miljoner kronor, godkänns, ändras eller upphävs.
Nämndens ordförande Sarita Hotti (S) säger sig vara trygg med beslutet.
– Men vi får vänta och se vad länsstyrelsen tycker, säger hon.
David Aronsson på miljökontoret som handlagt ärendet säger sig vara övertygad om att länsstyrelsen tar upp ärendet för prövning.
– Den stora skillnaden jämfört med hur det såg ut tidigare är intrycket från vattnet. Där har det nya huset en påverkan på hur man ser på strandområdet, säger han.
Enligt David Aronsson skulle huset kunna ses som en ersättningsbyggnad för de två hus som fanns på platsen innan.
– Men problemet är att det nya är väldigt mycket större. Det går bortom den praxis som fastställts av länsstyrelserna och domstol. Där pratar vi om något extra fönster och kanske max 50 procent ökning av storleken. Inte alls i den här omfattningen, säger han.
Sarita Hotti har ingen åsikt om storleken på det 655 kvadratmeter stora huset, tio meter från vattnet.
– Det är en jättestor byggnad, det råder det ingen tvekan om. Men det vi hade att pröva var om dispens från strandskyddet kunde medges eller inte, säger hon.
Eventuellt kan kommunen komma att krävas på grova skadestånd om ärendet skulle utmynna i rivning. Bertil Nygren som beviljades bygglov vill rimligen ha ersättning för den investering han gjort.
– Jag tror ingenting och vill inte gissa. Det får prövas i en rättsprocess om det skulle gå så långt, säger Sarita Hotti.
David Aronsson säger att det finns flera svåra avvägningar att göra för de överinstanser som ska säga sitt i frågan.
– Hur ska man se på en stor avvikelse som kostar mycket pengar att åtgärda jämfört med en mindre avvikelse som är billigare att åtgärda, frågar sig David Aronsson.
Att kommunens förvaltningar och nämnder har kommit till olika slutsatser ser Sarita Hotti inte som ett problem.
– Det är sällan alla professioner tycker likadant och vi gör en sammanvägning av åsikterna som kommer in. Biologerna tycker en sak, stadsarkitekten en annan och planavdelningen och byggavdelningen har sina uppfattningar.
Moderaterna vill luckra upp strandskyddsreglerna. Vad anser du?
– Man kan minska strandskyddsgränsen till tio meter från vissa grävda diken och vattendrag som inte är av någon större betydelse. När det gäller strandskyddet vid Mälaren och Hjälmaren ska vi vara rädda om allmänhetens intresse av att kunna ta sig ner till vattnet. Där har vi inte förändrat vår syn, säger hon.
Om länsstyrelsen godkänner strandskyddsdispensen i enlighet med nämndens beslut kan allmänheten tvingas acceptera att ett större område än tidigare betraktas som privat.
– Stora byggnader kan skrämma bort folk från områden där de formellt skulle ha tillträde. Med tanke på hur nära vattnet huset ligger kanske udden söder om huset får anses ingå i hemfridszonen, vilket tidigare var tveksamt. För dem som kommer att bo i huset kommer området definitivt att kännas som en hemfridszon. Det vore inte okej att gå i land, säger David Aronsson.