I somras började tolv nya "invånare" synas i Rinmansparken, Rothoffsparken och Årbyparken. Kommunen hade bytt ut skumpiga, högljudda, bensindrivna åkgräsklippare mot tysta eldrivna robotklippare. De styrs av begränsningskablar i marken som är anslutna till stolpar där batteridrivna basstationer fästs. När dagen är slut hämtar personalen in klippare och basstationer. Nästa dag kan de placeras ut på andra gräsytor.
Redan innan klipparna ens var på plats utsattes anläggningen för skadegörelse. I Rinmansparken hade någon vräkt omkull en av stolparna, haft sönder fästet och slitit upp metervis av kabel från marken.
Senare har även stolpar i Årby utsatts för vandaler, som saboterat fästena för basstationerna.
Trots det är Daniel Wennersten, områdeschef för stadsmiljö på kommunen, nöjd med systemet.
– Det har funkat bra över lag. Klipparna har fått vara ifred och det ser välvårdat ut där de kört. Vi har inte fått några synpunkter på att de varit i vägen eller stört.
Robotgräsklipparna har nu plockats in för säsongen, men återkommer i vår. På delvis nya ställen. I Årbyparken kommer de inte att placeras ut igen. Det visade sig att klipparna fick påhälsning lite för ofta.
– Lite för nyfikna människor har varit framme och tryckt på en knapp så att luckan öppnats och klipparen stannat. Det hände lite för ofta under sommaren, så i juli valde vi att ta bort klipparna därifrån, säger Daniel Wennersten.
Däremot hade klipparna inte utsatts för vandalisering eller stöldförsök. Nästa sommar kommer Årbyklipparna att placeras på nya platser. Kanske fortfarande i Årbytrakten, exempelvis där det ur arbetsmiljösynpunkt är bra att slippa klippa manuellt.
– Vi får tänka om och ska titta på andra ytor än mitt inne i Årby. Kanske i rondeller eller refuger, där folk inte är ute och springer så mycket. Där syns klipparna lite mer, då kanske man låter dem vara.
Trots att robotgräsklipparna innebär en högre kostnad än konventionell klippning och att de dessutom drabbats av några incidenter, kommer kommunen att fullfölja det treåriga leasingavtalet.
– Det handlar om ett hållbarhetsperspektiv, där robotgräsklipparna bidrar till mindre utsläpp. Medarbetarna får också mer tid över till annat som att trimma eller plantera. Om vi får ihop ekonomin kanske vi utökar till fler platser.