Centrum
Ett kongress- och kulturhus, med en sal för möten och scenkonst som kan ta emot upp till 1 000 personer, är vad kommunen föreställer sig i kvarteret Vestalen. Tanken är att både stadsbiblioteket och Kulturskolan ska flytta in i byggnaden, som också är tänkt att husera ett hotell. Den tänkta placeringen kan medföra att Cityhuset rivs – än så länge är dock projektet på idéstadiet. Kostnaden beräknas till 700 miljoner kronor.
– Ambitionen är att ha kvar delar av fasaden mot Kungsgatan, men blir det verklighet så kommer delar av Cityhuset att rivas. Men det gäller att bevaka behovet av butiklokaler, idag finns det butiker där som är viktiga för centrumlivet. Det behöver ses över och lokalerna behöver säkerställas i det fortsatta arbetet, säger Daniel Ängmo.
Samtidigt ses kvarteret Verktyget, precis vid centralstationen, som en möjlig plats för ett höghus – en byggnad på sexton våningar är vad stadsarkitekten hoppas på.
– Om fyra år skulle det kunna vara ett högt hus där, om allt går vägen. Eskilstuna är en låg stad, men nya tider har nya behov och ideal. Dessutom är det är dyrt att bygga – man behöver många lägenheter för att projekten ska gå runt, säger han.
Projektet är i planeringsstadiet, men tanken är att höghuset kan byggas på parkeringen där Tullgatan möter Västermarksgatan.
– Det är ett spännande läge vid stationen och ambitionen är att behålla så mycket som möjligt av byggnaderna som står där nu. Men ska det bli av måste det bli skitbra. Coolt eller vackert, eller säga någonting mer än vanligt. Höga hus tar mycket plats i himlen och måste därför beröra.
Kvicksund
Tillsammans med Västerås planerar Eskilstuna kommun för att tillgängligheten till Mälaren ska förbättras i Kvicksund. Här vill kommunerna se attraktiva sammanhängande stråk, bättre pendlingsmöjligheter, offentliga rum och mötesplatser nära vattnet. Ambitionen är också att locka fler turister till orten – kanske genom att anlägga en gästhamn.
– Det finns fantastisk potential där, det är ett superattraktivt område som man bör utnyttja bättre, säger Daniel Ängmo.
Fröslunda, Råbergstorp och Lagersberg
Kommunen vill sammanfläta stadsdelarna genom att skapa nya platser. Här planeras för ett parkstråk i korsningen mellan Tallåsvägen och Gillbergavägen, ett nytt torg i korsningen mellan Fröslundavägen och Gillbergavägen och ytterligare ett parkstråk från Fröslundaskolan till Lagersbergs säteri, där en ny park också ska anläggas.
– Vi jobbar med stadsläkning i förortsmiljöerna och försöker bygga ihop staden så att det blir mer som i centrum. I Årby, Lagersberg, Råbergstorp och Skogsängen pågår projekt för att lappa ihop områdena och få en mix, säger stadsarkitekten Daniel Ängmo.
Skiftinge
Vårvägen och resten av Skiftinge ska byggas ihop, och mellan platserna planerar Victoriahem för sju nya kvarter med totalt 350 bostäder. Byggnaderna ska vara 3-8 våningar höga med lokaler anpassade för serviceverksamheter i markplan. I visionen tecknas en bild av variation mellan bostäder, grönska och stråk.
Skogstorp
Här planeras för nya flerbostadshus, parhus, radhus, småhus och ett äldreboende. Vreta förskola ska byggas ut och på sikt kommer också Skogstorpskolan att växa. I kommunens vision för området tecknas en bild av bevarad grönska, med gröna passager och levande innergårdar.
– Villaområdena är som miljonprojektsområdena segregerade från stan – så de är också med i matchen, säger Daniel Ängmo.
Torshälla
I Torshällas hamn vill kommunen se en ny bro, nya bryggor, fler sitt- och badmöjligheter – och en flytande sötvattenspool. I den gamla industribyggnaden Gjutaren planeras också för bostäder och nya verksamheter.
Vilsta
Det ska bli lättare att ta sig till Vilsta, som till 2024 ska få ett nytt entrétorg vid raststugan och sporthallen. Där ska det finnas en ny busshållplats och cykelparkeringar med tak, som nås via cykelbanan som förlängs från Vasavägen.
Väster
I de ånära kvarteren Vikingen och Valpen på Väster planeras för över 600 bostäder, som ger nytt liv till de forna industrimiljöerna.
– Där tar vi ett nytt grepp på Väster som skapar tydliga rum och ett mer kvartersstadsliknande intryck, men behåller brokigheten och en industriell touch, säger Daniel Ängmo.
Årby
Mellan de befintliga bostadshusen och idrottsplatsen planeras för en ny stadsdel: Årby Norra. Planen är att få till 700 nya bostäder med, flerbostadshus, radhus, ett vård- och omsorgsboende, förskola, kontor, butiker och parkeringshus.
– Det kommer att bli jättespännande. Det är som en hybrid mellan det öppna Årby och en kvartersstad, med allt från stadshus till flerbostadshus. Vi satsar också mycket på de offentliga parkrummen. Det höga huset blir viktigt för Eskilstuna – det blir som en ny entré till staden, säger Daniel Ängmo.