Eskilstunas kommunala gymnasier behöver sänka sina lokalkostnader av besparingsskäl. Att det blir just S:t Eskils gymnasium i centrala stan som får avvara någon av sina byggnader beror enligt gymnasienämndens ordförande Muhammed Tahsin (M) på att det är den skola som tappar flest elever.
Först var det S:t Eskils klassiska huvudbyggnad, A-huset, som var på tapeten för att avvecklas. Det förslaget ledde emellertid till så högljudda protester att nämnden fick backa. I det förslag som nu ligger på bordet är det i stället B- eller C-huset som avyttras. Planen är att de delar som inte längre ska vara gymnasium ska användas av grundskolan, förslagsvis högstadieelever i den anpassade grundskolan.
Alla kommunala gymnasiebyggnader, utom Zetterbergsgymnasiet som är nyast, ägs av kommunen. Hyreskontraktet för Zetterbergsgymnasiet löper till år 2040 vilket vi tidigare berättat, och årshyran ligger på 9 569 112 kronor med en kvadratmeterhyra på 2 014 kronor. Det är den i särklass högsta hyran sett till yta bland de kommunala gymnasierna. Att lämna lokalerna där är inte aktuellt.
– Det handlar om att vi måste vara konkurrenskraftiga gentemot friskolorna och då måste vi även kunna erbjuda en gymnasieskola i moderna lokaler, har Muhammed Tahsin tidigare sagt till tidningen.
Årshyran för S:t Eskils olika byggnader är enligt kommunen 13 302 034 kronor, varav hyran för A-huset är på nästan sex miljoner och B- och C-huset på omkring fyra miljoner kronor per år. På Eskil är kvadratmeterhyran i snitt 953 kronor.
Rekarnegymnasiet, som även har verksamhet i bland annat Ekeby, har en årshyra på drygt 22 600 000 kronor och en genomsnittlig kvadratmeterhyra på 856 kronor.
Rinmangymnasiets årshyra är på nästan 20 miljoner kronor och har liksom Rekarne en genomsnittlig kvadratmeterhyra på 856 kronor.
Zetterbergsgymnasiet hyr i dag ut delar av sina ytor vilket ger runt en miljon kronor i intäkter. Den intäkten går dock förlorad om det blir så att el- och energiprogrammet flyttar från Rekarne till Zetterbergs vilket har föreslagits. Då måste även lokalerna anpassas för det.
Under vårterminen hade Rekarne 1 231 elever, Rinman 947, S:t Eskil 748 och Zetterbergsgymnasiet 284 elever.
Antalet elever i den kommunala gymnasieskolan har minskat med 150 stycken sedan 2020, enligt kommunen. Eskilstunas fristående gymnasier har å sin sida ökat med 347 elever under samma tid.