Säkerheten på äldreboendena får kritik av polisen

På tre år har nära 80 000 kronor i kontanter anmälts stulna från Eskilstunas äldreboenden. Utöver pengar har stora mängder smycken försvunnit från boendes värdeskåp – samtidigt läggs de flesta förundersökningar ner.

Fyra Bismarcklänkar i guld hör till det som anmälts stulet från boende i Eskilstunas äldreomsorg mellan januari 2020 och november 2022. Bilden är arrangerad.

Fyra Bismarcklänkar i guld hör till det som anmälts stulet från boende i Eskilstunas äldreomsorg mellan januari 2020 och november 2022. Bilden är arrangerad.

Foto: Carolina Lundin

Eskilstuna2023-02-06 07:08

Trots värdeskåp och rutiner för utkvittering av nycklar har ett femtiotal boende drabbats av stölder från Eskilstunas äldreboenden mellan januari 2020 och november 2022. Av totalt 54 anmälningar om stöld inleddes ingen förundersökning i 46 av fallen. 

Att det anses "uppenbart att brottet inte går att utreda" är det vanligaste skälet till att stölderna på äldreboendena inte klaras upp. Det trots att det oftast finns både säkerhetsskåp och loggar för utkvittering av nycklar.

– Vi har upplevt svårigheter med att påvisa vem det är som har gjort uttag i värdeskåpet. Vi måste kunna bevisa vem som har gjort det och styrka det bortom allt rimligt tvivel, säger Sandra Sköldäng, som är förundersökningsledare för stöld- och narkotikagruppen hos polisen i Eskilstuna.

Hon menar att boendenas bristande säkerhetsrutiner är en faktor som ibland gör det nära omöjligt för polisen att nå åtal. Bland exemplen finns nycklar som inte kvitteras ut, nycklar som hela personalstyrkan har tillgång till och loggar som inte går att utläsa.

– Anställer man någon som stjäl så kommer den personen att hitta säkerhetsbristerna. Jag tycker att det är fruktansvärt. Det är väldigt utsatta personer och det är klart att man ska kunna använda sina smycken. Samtidigt är det inte alltid personen i fråga, som kanske är dement, kan komma ihåg vad som har hänt. På boenden bör man därför fråga sig om man kanske borde vara två när skåpen öppnas, säger Sandra Sköldäng.

Men det finns undantag där utredningar lett till åtal. När Ronny Andersson upptäckte att 800 kronor hade försvunnit ur sin pappa Renés värdeskåp på Åbackens vård- och omsorgsboende gick ärendet till tingsrätten, där en person ur personalstyrkan åtalades för grov stöld förra våren.

– Men där stod ord mot ord och det gick inte att bevisa om det var stöld eller slarv. Det stod klart att nycklarna hade kvitterats ut utan att pappa eller vi anhöriga hade bett om det – men vi kom inte längre än så, säger Ronny Andersson.

Nu för Ronny en strid för att kommunen, trots den friande domen, ska ersätta pappans förlust. Han berättar att han både har ringt otaliga samtal till ansvariga chefer och politiker samt lämnat in en formell begäran om återbetalning.

– Oavsett hur det gick till så har kommunen slarvat bort pengarna. Är inte värdeskåpet en garanti hade vi ju lika gärna kunnat gömma pengar i hans skafferi. Jag tycker att kommunen ska gå in med någon försäkring vilket jag har kämpat för sedan dess.

Det rör ingen jättesumma. Varför fortsätter du att kämpa?

– För mig är det en principsak. Jag skiter i om det är 50 eller 5 000 kronor. Det måste finnas regler och normer, men inte en käft bryr sig. Det är djävligt skrämmande. Kan det gå till såhär kan man ju slopa allt vad värdeskåp och utkvittering av nycklar heter, säger Ronny Andersson.

undefined
Trots de återkommande anmälningarna menar Fridha Söderqvist att boende och anhöriga kan känna sig trygga i kommunens vård- och omsorg.

Fridha Söderqvist, som är verksamhetschef för Eskilstunas kommunala äldreomsorg, vill inte kommentera det enskilda ärendet. Hon understryker dock att det finns exempel på när kommunen har ersatt värden som har försvunnit från boendes lägenheter.

– Det är aldrig okej när sådant här händer, men det är lite från fall till fall och en komplex fråga. Det som gäller övergripande är att våra jurister involveras och bedömer om ersättning ska utgå, säger hon.

Trots de återkommande anmälningarna, bland dem höstens ouppklarade stöldräd där värdeskåpen hos sju boende på Bolindergården länsades på smycken och kontanter, menar Fridha Söderqvist att boende och anhöriga kan känna sig trygga i kommunens vård- och omsorg. Hon berättar vidare att förvaltningen nu jobbar för att stärka säkerheten kring värdeskåpen.

undefined
Minst sju personer på kommunens vård- och omsorgsboende Bolindergården har blivit bestulna på smycken och kontanter. Någon misstänkt för stölderna, som började under sommaren 2022, finns inte.

– Vi arbetar med att uppdatera och byta skåpen, framför allt i samband med om- och nybyggnation, och det ser lite olika ut på våra boenden. Målet är att vi ska kunna följa loggar och begränsa antalet medarbetare som hanterar värdesaker. Det är ett pågående arbete och mycket handlar om att tydliggöra och säkerhetsställa att värdegrund och säkerhetsrutiner följs.

Förundersökningsledaren Sandra Sköldäng uppmanar dock anhöriga att delta i det preventiva arbetet.

– Det kan vara bra att ha kontakt med boendet och ställa frågor kring säkerheten – då väcker man frågan. Ofta är det så att förändringar i rutinerna kommer först efter att antal stölder, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!