Behovet att snabbt kunna bygga ut Eskilstuna logistikpark för nya företagsetableringar bedöms av kommunen vara mycket stort. Ett område norr om E20 ingår i det planprogram som håller på att tas fram för att skapa exploaterbar mark och en del av området (Kjula-Blacksta 1:5 m.fl.) har börjat detaljplaneläggas.
Som tidningen kunde berätta i våras har arbetet dock försenats, detta efter att observationer av den fridlysta arten större vattensalamander gjorts i en damm i området.
Eftersom varken ägg, yngel eller djur får fångas eller skadas ledde upptäckten till krav på en större inventering av artens förekomst. Utredningen gjordes i maj i år och slutsatserna har nyligen presenterats i en rapport.
– Inventeringen gjordes nattetid genom visuell observation med hjälp av lampa. I den sedimentationsdamm där större vattensalamander sågs under en tidigare naturvärdesinventering observerades en riklig förekomst av större vattensalamander. Vidare observerades flertalet större vattensalamandrar i ett småvatten knappt 500 meter nordväst om sedimentationsdammen, samt en individ omkring 1,7 kilometer österut. Utöver detta observerades även mindre vattensalamander, vanlig padda och åkergroda i området, säger Johanna Mårtensson, planarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen.
Vad får fynden för konsekvenser för möjligheten till exploatering?
– Utifrån resultaten från inventeringen bedömer vi det i dagsläget som möjligt att utveckla ett funktionellt industri- och logistikområde på platsen som tar hänsyn till den större vattensalamanderns och övriga groddjurs livsmiljö. Förhoppningen är även att vi förbättrar livsmiljön jämfört med idag genom kvalitetshöjande åtgärder.
De åtgärder som kan bli aktuella handlar till exempel om bygga fler dammar.
– Vi tittar även på att ordna bättre övervintringsmiljöer såväl som sommarhabitat, ett slags grodhotell helt enkelt. Vidare undersöker vi möjligheten att säkerställa spridningsvägar med hjälp av groddjurstunnlar, säger Johanna Mårtensson.
Den genomförda inventeringen med den framtagna rapporten har kostat kommunen 70 000 kronor. Vad de planerade skyddsåtgärderna beräknas kosta är oklart.
– Det vet vi inte än eftersom vi fortfarande diskuterar vilka åtgärder som ska vidtas.
Före fyndet av salamandern gjordes räknade stadsbyggnadsförvaltningen med att detaljplanen skulle kunna vara klar att antas i slutet av 2023. Nu blir schemat minst ett år försenat.
– Arbetet med detaljplanen är prioriterat och vi jobbar med att ta fram ett förslag så fort som möjligt. Vår förhoppning är att den ska kunna antas under det fjärde kvartalet 2024 men som i alla detaljplaneprojekt finns vissa osäkerheter som kan påverka tidsplanen mer eller mindre, säger Johanna Mårtensson.
Förekomsten av salamandrar har påverkat en rad stora byggprojekt i Sverige under senare år. Hit hör Volvos planerade batterifabrik som ska anläggas utanför Mariestad. För att inte äventyra satsningen har över 10 000 vattensalamandrar behövt flyttas till nyanlagda dammar. Ett annat uppmärksammat fall gällde bygget av en ny högstadieskola i Falköping. Där fick kommunen dispens att flytta de fridlysta djuren efter en juridisk strid som avgjordes av Mark- och miljööverdomstolen.