Avfallstaxan sänks för villor och fritidshus i Eskilstuna

Eskilstuna kommun ligger i framkant när det kommer till fastighetsnära insamling. Detta medför att EEM nu kan sänka avfallstaxan för de med villa och fritidshus i Eskilstuna.

Tack vare att Eskilstuna kommun var tidiga med att införa fastighetsnära insamling, där avfallet sorteras, kan Eskilstuna Energi och miljö nu sänka avfallstaxan för villor och fritidshus. På bilden Kent Briby, affärsområdeschef för återvinning på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö, inne i färgsorteringsanläggningen på Lilla Nyby.

Tack vare att Eskilstuna kommun var tidiga med att införa fastighetsnära insamling, där avfallet sorteras, kan Eskilstuna Energi och miljö nu sänka avfallstaxan för villor och fritidshus. På bilden Kent Briby, affärsområdeschef för återvinning på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö, inne i färgsorteringsanläggningen på Lilla Nyby.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna2024-09-25 06:26

Nyheten i korthet

  • Eskilstuna Energi och miljö, EEM, meddelar att avfallstaxan för villaägare kommer att sänkas med 2,5 procent vid årsskiftet, tack vare framgångar inom fastighetsnära insamling.
  • Sänkningen innebär en årlig besparing på 65 kronor för villaägare. Det är en betydande förändring jämfört med för några år sedan då taxan var 2917 kronor per år, som nu blir 2619.
  • Trots sänkningen för villaägare kommer taxan för flerfamiljshus att höjas med 0,3 procent, vilket innebär en ökning på fem kronor per år per lägenhet.

Förra året kunde Eskilstuna Energi och miljö, EEM, berätta att avfallstaxan inte behövde höjas. En del hushåll i Eskilstuna fick till och med sänkt taxa. I år ser det ännu bättre ut, i alla fall för villaägare.

– EEM:s styrelse har godkänt taxeförslaget och det är att villaägare med 190 literskärl får en praktisk sänkning på 2,5 procent vid årsskiftet, förklarar Kent Briby, affärsområdeschef för återvinning på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö, ESEM, och tillägger:

– Det handlar om 65 kronor om året.

undefined
Kent Briby, affärsområdeschef för återvinning på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö.

Kent Briby är stolt över att kunna presentera en sänkning.

– Får några år sedan var taxan 2 917 kronor per år, nu kommer den vara nere på 2 619. Det är en sänkning på 300 kronor samtidigt som många andra kommuner har gjort precis tvärtom och höjt priserna.

Hur kommer sig detta?

– Den största anledningen till att vi kan sänka priset är att vi var tidiga med insamling av förpackningar i Eskilstuna. Många andra kommuner har precis börjat med det, och vissa kommuner har inte ens börjat med fastighetsnära insamling.

undefined
Åsa Kullgren, styrelseordförande för Eskilstuna Energi och miljö.

Åsa Kullgren är styrelseordförande för EEM och hon tycker att det är väldigt positivt att taxan inte behöver höjas och till och med sänks för vissa kundgrupper.

– Vi jobbar hårt med att ligga i framkant och ta fram lösningar som ska underlätta vardagen för våra kunder samt att effektivisera verksamheten, förklarar hon.

Hon säger, liksom Kent Briby, att det här är tydliga exempel på fördelar med att vara tidigt ute.

– Kommuner runt om i landet brottas med kostnader och andra utmaningar för att uppfylla den nya förpackningsförordningen, som innebär att alla hushåll ska ha möjlighet att sortera sina förpackningar fastighetsnära. Vi har systemet på plats sedan många år tillbaka.

I Eskilstuna bor finns det cirka 20 000 hushåll som får sänkt taxa, däremot blir det en liten höjning för fastighetsägare av flerfamiljshus.

– Här går vi efter Nils Holgersson-modellen och då blir förändringen 0,3 procent plus. Det blir fem kronor om året per lägenhet, konstaterar Kent Briby.

undefined
Tidigt införande av fastighetsnära insamling i Eskilstuna medför att EEM inte behöver höja avfallstaxan för 2025.

I Eskilstuna finns det cirka 33 000 lägenheter i flerfamiljshus.

– Fastighetsägarna blev dock av med hela kostnaden för fastighetsnära insamling av förpackningar, från årsskiftet 2023-2024. Det gav en rejäl sänkning på avgiften. Till årsskiftet 2027 måste alla fastighetsägare ha infört fastighetsnära insamling, så för de som inte infört det än finns det mycket pengar att spara.

Nu återstår det för Eskilstuna kommunföretag att godkänna förslaget och till slut även Kommunfullmäktige.

Nils Holgersson-modellen

Sedan 1996 ger Nils Holgersson-gruppen, med representanter från Bostadsrätterna, Fastighetsägarna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen Riksförbundet, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta, ut rapporten ”Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”.

I rapporten redovisas fakta om prisnivåer och prisskillnader som finns mellan olika kommuner för sophämtning, VA, el och fjärrvärme.

Som metod för undersökningen har valts att “förflytta” en bostadsfastighet till landets alla kommuner och jämföra kostnader

I medeltal räknas 67 kvadratmeter för en lägenhet när kostnaderna jämförs.

Källa: Nils Holgersson-gruppen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!