Sayed ägare till Basmati – lagar mat från grunden

Sayed Chowdhury, 35, kom till Sverige från Bangladesh som 20 åring. Nu lagar han indisk och bengalisk mat från grunden på sin egen restaurang Basmati i Eskilstuna.

Sayed Chowdhury längst fram är ägare till restuarangen, i bakgrunden ses hans personal: Monir Sardar, Musa Nazar, Shopan Chowdry, Tanim Chowdhury.

Sayed Chowdhury längst fram är ägare till restuarangen, i bakgrunden ses hans personal: Monir Sardar, Musa Nazar, Shopan Chowdry, Tanim Chowdhury.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2022-05-06 15:12

Basmati har utsetts till Eskilstunas populäraste restaurang av matleveranstjänsten Wolt 2021. När tidningen hälsar på står Sayed Chowdhury och rör i den gigantiska, där kokar tomater och lökar som ska utgöra basen i såserna.

– Alla kommer hit för maten. Om jag inte kan servera den bästa maten så kommer inte kunderna tillbaka. Man kan betala mycket eller lite för maten men om den inte är god kommer kunden inte tillbaka, säger han.

undefined
"Det är färska hela tomater och lök" säger Sayed Chowdhury och rör om i den gigantiska kastrullen.

I bakgrunden spelar servitören Musa Nazar, "Best of Shahruk Khan" som ger en autentisk indisk känsla.

Idén till Basmati kom för några år sedan när han besökte Eskilstuna för att se vad staden kunde erbjuda gällande indisk mat. Det fanns då två indiska restauranger.

– Jag märkte att maten inte smakade som den skulle, den var inte lagad från grunden. Då bestämde jag mig för att starta en restaurang här.

Sayed startade sin karriär i krogbranschen redan som 20-åring i Stockholm, då arbetade han först som servitör på en indisk restaurang men blev snart intresserad av att arbeta i köket i stället.

– Mitt intresse för matlagning kom för att jag saknar smakerna hemifrån. Ingen mat smakar exakt likadant, när min syster lagar mat smakar det på ett sätt och min mammas mat smakar på ett annat sätt.

Bangladesh är ett fattigt land och Sayed valde att flytta till Sverige för att kunna ge ekonomiskt stöd till sin familj som är kvar i hemlandet, berättar han. Här bor han själv och åker sällan hem till sin hemstad Sylhet i Bangladesh.

– Det är jättetufft, jag jobbar 30 dagar i månaden hela året och kunde inte ens åka hem när min pappa nyligen gick bort. Men man måste kämpa på, säger han.

Att Sayed älskar att laga mat märks när han får visa upp köket och alla rätter som förbereds.

– Här är våra tigerräkor, titta vad stora! Vi beställer också in lamm fast det är dyrt nu, 320 kronor per kilo. Jag är den enda som beställer så dyrt, säger han och skrattar till.

undefined
Sayed Chowdhury längst fram är ägare till restuarangen, i bakgrunden ses hans personal: Monir Sardar, Musa Nazar, Shopan Chowdry, Tanim Chowdhury.

Grunden i indisk och bengalisk matlagning är currysåsen som är basen i många olika maträtter. Gurkmeja, spiskummin, garam masala, biryani masala och chili är kryddor som alla är essentiella för att skapa autentisk indisk mat.

– Vi gör curry-, korma- och tomatsås själva och också egen ost panir till rätten palak panér – ost med spenat, som är väldigt populär bland vegetarianer.

undefined
Chili, gurkmeja, spiskumin, garam masala, kummin och biryani masala finns i Basmatis kök. I de stora burkarna är kökets egna grytbaser som används för de olika maträtterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!