Kraven på kvalitet, trygghet, kontinuitet, säkerhet och tillgänglighet efterlevs inte på Mälarsjukhuset – varken för patienter på akuten, i specialistvården eller på den kirurgiska avdelningen. I Ivos granskning av sjukhuset beskrivs en verksamhet där patienter ofta får vända i dörren, slussas runt mellan avdelningar och blir kvar på akuten – trots att de är i behov av specialistvård.
– Det finns idag brister som innebär en risk för vårdskador, däribland allvarliga vårdskador. Det är långt ifrån alla patienter som far illa, men det är tillräckligt många för att vi ska rikta kritik mot sjukhuset, säger Marie Åberg, avdelningschef hos Ivo.
Exemplen på brister i Ivos kritik är många.
I maj i år väntade sextio personer på att få vård i Mälarsjukhusets akutmottagning – samtidigt som inga lediga vårdplatser fanns tillgängliga. Mellan 29 augusti och 2 oktober tvingades femton personer vårdas kvar på akutmottagningen, trots att de hade ett konstaterat behov av en vårdplats. Hur länge de blev kvar där har sjukhuset inte kunnat redovisa.
Intervjuade sjuksköterskor på akuten vittnar om att sjukhusets återkommande överbeläggningar gör att patienter bland annat riskerar att få trycksår, fördröjd eller utebliven behandling och blåsöverfyllnad till följd av bristande tillsyn och omvårdnad. Den höga arbetsbelastningen gör också att patienter riskerar att försämras utan att uppmärksammas och att smittskyddet brister. Sjukhusets brist på sjuksköterskor resulterar också i att stressrelaterade misstag kan begås.
Sjuksköterskorna vittnar om att akuten är högt belastad minst en gång om dagen, att det då finns en risk att bedömningar görs för fort och att det är svårt att upprätthålla sekretess i det belastade läget på sjukhuset. De återkommande runtflyttningarna av patienter utgör, enligt sjuksköterskorna, en risk för att "ingen har tillräcklig kännedom om patienten".
Akutläkare har i samtal med Ivo uppgett att de aldrig skickat hem patienter som behöver läggas in på grund av platsbristen, men uppger att de är bekymrade över patientsäkerheten på arbetsplatsen. "Det är högt flöde på akutmottagningen, på avdelningarna är det platsbrist och personalen är för få", sammanfattar Ivo.
Även på medicinska och kirurgiska avdelningen vittnar personalen om bristerna som vårdplatsbristen medför, och det gäller framför allt runtflyttningar och provisoriska vårdplatser. I juni var sjukhuset så överbelagt att en patient fick flytta in i ett rum där möjligheten att tillkalla personal saknades. Samma månad tilldelas en patient med kräkningar en tillfällig vårdplats i den medicinska avdelningens kök/allrum. Samtidigt framkommer, i samtal med enhetscheferna, att "avvikelser som rör vårdplatsbrist sällan skrivs".
Sjukhusets enhetschefer uppger i sin tur att sjukhuset har ett rekryteringsbehov och söker läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. De menar också att sjukhuset är i stort behov av kommande nybyggnation eftersom det idag är för litet för att möta behovet.
Marie Åberg understryker att ingen del av kritiken berör omhändertagandet från personalen. Hon förklarar att samtliga brister är konsekvenser av att sjukhuset inte har tillräckligt många vårdplatser för att möta behovet.
– Bristen på vårdplatser leder till långa väntetider på akuten och överbeläggningar på avdelningar. Det gör att patienter inte får den omvårdnad de behöver och det är väldigt allvarligt.
Marie Bennermo, chef för patientsäkerhetsenheten på region Sörmland, är inte färdig med sin analys av IVO:s granskning men säger att hon känner igen flera av uppgifterna i rapporten.
– Stundtals har vi brist på vårdplatser och det hänger ihop med att vi har brist på vårdpersonal. När vi inte har tillräckligt med personal tvingas vi stänga vårdplatser.
Hur ska ni komma till rätta med personalbristen?
– Vi arbetar genomför olika insatser för att rekrytera vårdpersonal. Det är vår förhoppning att vi ska bli fler men läget är ansträngt nationellt. Det är brist på vårdpersonal i hela Sverige.
Det nya styret i region Sörmland beslutade för några dagar sedan att sätta stopp för inhyrd vårdpersonal från och med 1 februari nästa år.
Finns det en risk att det leder till fler stängda vårdplatser?
– Förhoppningen är att vi i stället ska anställa mer egen personal. Men vi kommer självklart att följa utvecklingen noga, säger Marie Bennermo.
Enligt IVO leder situationen på Mälarsjukhuset till olika patientsäkerhetsrisker rörande omvårdnad. Marie Bennermo har ingen annan uppfattning men menar att alla patienter kan känna sig trygga på sjukhuset.
– Människor som har behov av vård ska inte dra sig för att uppsöka Mälarsjukhuset. Vi jobbar hela tiden med riskminimering. Man kan känna sig trygg och säker, säger hon.
Nu kräver Ivo att regionen presenterar en åtgärdsplan senast den 23 januari.
– Det måste till en långsiktig lösning för att skapa en stabil och säker vård över tid. Vi begär att de redovisar sin inställning till bristerna och presenterar åtgärder för att komma till rätta med dem, säger Marie Åberg.