Skarpa kritiken från Vårdförbundet: "Vansinnigt"

Antalet skolskötersketjänster minskas på både Rekarnegymnasiet och S:t Eskils gymnasium. Nu riktar Vårdförbundets ordförande i Södermanland, Lena Lindh, skarp kritik mot beslutet. "Det är så urbota dumt", säger hon.

Lena Lindh, ordförande på Vårdförbundet Södermanland, förklarar att förhandlingarna slutade med oenighet.

Lena Lindh, ordförande på Vårdförbundet Södermanland, förklarar att förhandlingarna slutade med oenighet.

Foto: Ulf Huett

Eskilstuna2024-04-28 11:00

MBL paragraf 11-förhandlingarna som Eskilstuna kommun kallade till, mellan arbetsgivaren och Vårdförbundet, slutade med att parterna inte kom överens. Därför påkallade Vårdförbundet den 8 april en MBL paragraf 14 och nya förhandlingar med kommunen. Förhandlingar som åter avslutades i oenighet.

– De är avslutade och vi förklarar oss oeniga på båda. Arbetsgivaren går vidare med sitt beslut. Eftersom det är arbetsgivaren som leder och fördelar arbetet så kan vi dra det vidare och framföra nya argument, men arbetsgivaren kommer att gå vidare ändå, förklarar Lena Lindh, ordförande på Vårdförbundets avdelning i Södermanland.

En av tre skolsköterskor på Rekarnegymnasiet tvingas därför till omställning eftersom kommunen är i stort behov av att spara pengar. Dessutom kommer antalet skolskötersketjänster även att minskas på S:t Eskils gymnasium, från 1,4 tjänster till en. Beslutet att göra sig av med skolsköterskor på skolorna är något som Lena Lindh är starkt kritisk mot.

– Vi tycker det är så urbota dumt rent ut sagt.

undefined
På Rekarnegymnasiet minskas antalet skolsköterskor från tre till två.

Susanne Fredriksson och Therese Nielsen, som i dag jobbar som skolsköterskor på Rekarnegymnasiet, satt med under förhandlingarna och tog bland annat upp det faktum att en reducering av skolskötersketjänsterna testats under hösten 2021 då antalet heltidstjänster minskades från tre till två och en halv.

Men redan våren 2022 anställdes en ny skolsköterska på heltid.

– Jag tycker det är tråkigt att arbetsgivaren inte lyssnar på de som jobbar på skolan, man lyssnar heller inte på de fackligt förtroendevalda. Hur kan man vara så dum att man provar när man redan gjort det, säger Lena Lindh och fortsätter:

– Hur kan man testa något ännu sämre än det som redan gjorts, och då föll det inte väl ut. Det är fler elever nu på skolan. Det är prestige i det här från kommunen känner jag. Jättetråkigt. Varför sparar man inte på lokaler istället? Jag förstår inte det.

undefined
På S:t Eskils gymnasium reduceras antalet tjänster från 1,4 till en.

Fredrik Karlsson, skolchef för gymnasieskolans nationella program i kommunen, sa till tidningen i förra veckan att Rekarnegymnasiet planerar för att en skolsköterska kommer tvingas till en omställning.

– Rektorn har tillsammans med sina medarbetare gjort risk- och konsekvensanalyser och åtgärder kopplat till de riskerna som de här förslagen kring organisationen medför. Skolledningen har dialog med skolsköterskorna om den framtida verksamheten och hur den ska organiseras. Jag är övertygad om att skolledningen gör allt de kan för att hitta en framkomlig väg i det här arbetet, sa han då.

Precis som skolsköterskorna som i dag jobbar på Rekarnegymnasiet befarar Lena Lindh att elevernas psykiska och fysiska mående kommer försämras i och med förändringen samt att arbetssituationen för skolsköterskorna blir ohållbar.

– I slutändan så är det eleverna som lider allra mest, skolsköterskorna kan söka sig till ett annat jobb, men gymnasieeleverna är betydligt mer utsatta i och med all psykisk ohälsa som finns i samhället bland ungdomar. Det är vansinnigt dumt gjort.

Hon fortsätter:

– Att skapa oro bland eleverna och de som arbetar, det är dåligt. Det är verkligen inte den bästa lösningen. Jag har full förståelse för att man måste spara, men det är konstigt att alla sparbeting bara poppar upp. Nästan från den ena månaden till den andra så inser man att man har dålig ekonomi. Framförhållningen och planeringen verkar inte vara den allra bästa.

MBL § 11 och § 14

I 11 § MBL stadgas att arbetsgivaren på eget initiativ ska genomföra förhandling med de kollektivsavtalsbärande arbetstagarorganisationerna innan beslut fattas om en viktigare förändring av verksamheten eller en viktigare förändring av arbets- eller anställningsförhållanden för arbetstagare som tillhör organisationen.

För det fall en förhandling enligt 11 § MBL avslutas utan att parterna kommer överens kan arbetstagarorganisationen begära förhandling på central nivå. Arbetsgivaren ska i dessa fall förhandla ärendet ytterligare en gång med den centrala arbetstagarorganisationen. Det innebär att arbetsgivaren inte kan fatta beslut i det aktuella ärendet förrän den centrala förhandlingen genomförts.

Källa: SKR.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!