En av Sveriges största utredningar om grovt miljöbrott pågår just nu. Och Barva utanför Eskilstuna är en av huvudplatserna.
Flera ton av avfall har dumpats på en industritomt och i tre år har ingen person tagit något ansvar för de 19 000 avfallsfyllda balarna.
Markägaren har uppskattat att kostnaden för att få bort allt avfall från tomten skulle landa på mellan 15 miljoner och 20 miljoner kronor. Kostnaden kan halveras om det visar sig att marken klarar sig utan sanering.
För Eskilstunas skattebetalare innebär det att det kan komma en miljonnota.
– Det finns en rätt stor risk, tyvärr, säger Geerth Gustavsson (S), ordförande i miljö och räddningstjänstnämnden.
Enligt Geerth Gustavsson avvaktar kommunen den juridiska processen som pågår innan man eventuellt tvingas agera för att få bort allt avfall.
– Markägaren har tagit prover under 2021 och 2022. Det resulterade i bedömningen att det inte är allvarligt för miljön, därav ligger det kvar.
Kommer fler markprover att göras?
– Det törs jag inte säga. Jag vet att miljökontoret är ute tre-fyra gånger om året för att kolla till så att det inte hänt något allvarligt.
Om nya prover genomförs och resultatet visar att det är farligt, kommer kommunen agera då även om den juridiska processen inte är avklarad?
– Svårt att säga. Jag kommer själv inte vara med och göra den bedömningen. Men min gissning är att om det visar sig vara miljöfarligt måste man vidta åtgärder ganska snabbt.
Även om Geerth Gustavsson ser det som en stor risk att det kan bli Eskilstuna kommun som tvingas betala för att få bort allt avfall är han inte orolig för att det kommer slå extra hårt under kristider som dessa.
– Jag tror inte att det är något som händer i morgon eller i övermorgon. Det ligger nog en bit fram i tiden. Och ibland om man har tur kan man ansöka om centrala pengar för att göra den här typen av saneringar, säger han.
Eskilstuna kommun har en förhoppning.
– Syftet är att försöka se till att kommunmedborgarna drabbas så lite som möjligt av den här händelsen, säger Geerth Gustavsson.
Elva personer står åtalade i den stora miljöbrottshärvan där 15 kommuner berörs. Två av de åtalade är bolaget Think pinks ägare, Bella Nilsson, samt en 47-årig Eskilstunabo.