"Skiftingeligan" kan ha blivit av med 559 000 kronor

En stor summa pengar som hittades i en bil i Stockholm 2020 misstänks ha tillhört ett av de kriminella nätverken i Eskilstuna.

559 000 kronor i kontanter.

559 000 kronor i kontanter.

Foto: Polisen

Eskilstuna2023-03-27 20:58

Det är den 2 december 2020 och klockan närmar sig 17 när en personbil rullar in i Eskilstuna. Vid ratten sitter en 36-årig man från Stockholm. Han är i Eskilstuna på uppdrag åt en bekant som har bett honom att hämta 50 000 kronor i kontanter. Han har fått en adress men vet inte vem han ska träffa. Han har instruerats att säga: "Paris", vilket personen med pengarna ska upprepa.

I en annan del av Eskilstuna noterar en spaningsgrupp från polisen att en känd kriminell 30-årig Eskilstunabo lämnar sin bostad. Han bär på en påse.

30-åringen pekades i fjol ut som en nätverkskriminell karriärist.

Han kopplas av polisen till det kriminella nätverk som består av personer som bor i Skiftinge eller har växt upp där. 

30-åringen dömdes för narkotikarelaterad brottslighet för första gången 2012 och har regelbundet kontrollerats av polis sedan ungdomsåren. Han har sedan dess dömts för narkotikabrott vid ytterligare sju tillfällen. I fjol friades han från misstankar om mordförsök och grovt vapenbrott i samband med en skjutning i Råbergstorp hösten 2021.

undefined
Två Eskilsstunabor som enligt polisen tillhör Skiftingefalangen friades i fjol för mordförsök och grovt vapenbrott i Råbergstorp hösten 2021.

30-åringen och en annan man går mot en bil. 30-åringen tar plats i framsätet på passagerarsidan, bilen kör iväg och når Kvällskröken 17.07. Vid ett av borden på restaurangen sitter redan en kille från samma gäng och de går in och sätter sig vid honom.

Några minuter senare dyker 36-åringen från Stockholm upp på restaurangen.

Vad de säger hör inte spanarna. De ser heller inte allt men misstanke uppstår om att något överlämnas. Två spanare följer efter bilen som styr tillbaka mot Stockholm.

undefined
En 30-årig Eskilstunabo pekas av polisen ut som ledargestalt för det kriminella nätverk som utgår från Skiftinge.

Av anteckningarna som finns med i en förundersökning framgår att 30-åringen gått från "springpojke" i Skitingenätverket till att bli en av ledarna. 

Gänget bedöms bestå av ett okänt antal individer i toppskiktet som under sig har allt från "lagerhållare och underförsäljare till springpojkar".

"Polis i Eskilstuna upplever att XX vid kontroller med andra kriminella personer intar en ledande ställning och att yngre personer upplevs underordnande honom. XX har också setts hålla i möten med personer som sannolikt är underförsäljare och då har polis bedömt det som att XX är den som leder mötet och ger order".

Enligt polisen sysslar nätverket främst med narkotikahandel och vapen "men också med våldsdåd".

undefined
559 000 kronor i kontanter.

36-åringen som lämnade Eskilstuna med en påse pengar stoppades av polis i Fittja. Polisen misstänkte att det skulle finns narkotika i bilen, vilket det inte gjorde. Däremot 559 000 kronor i kontanter.

36-åringen och en 24-åring från Göteborg dömdes i veckan för grovt penningtvättbrott. 36-åringen döms för att ha transporterat pengar som domstolen anser kommit från kriminell verksamhet. 24-åringen döms för att ha gjort anspråk på pengarna med hjälp av fabricerade kvitton. 24-åringen hävdade att pengarna var betalning för fyra bilar.

Enligt Södertörns tingsrätt är det sannolikt att pengarna som hämtades i Eskilstuna kan kopplas till narkotikabrottslighet.

Vad som hände med aktörerna från Skiftingenätverket efter händelsen vid grillen för drygt två år sen är inte känt. Ingen av dem åtalades för inblandning i penningtvättbrotten. 

Det är inte bevisat att pengarna som hittades i bilen har någon koppling till Skiftingenätverkets "affärsverksamhet". Det är dock en hypotes inom polisen.

När domen vinner laga kraft ska pengarna, oavsett dess faktiska ursprung, förverkas. Det innebär i praktiken att de tillfaller staten.

Penningtvättsbrott

Det här krävs för att bli dömd för penningtvätt:
Den som otillbörligen främjar möjligheterna för någon annan att omsätta pengar som härrör från brott gör sig skyldig till penningtvättsbrott. Det krävs inte att personen gör det i eget syfte.

 (4 § lagen om straff för penningtvättsbrott).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!