Nu byggs den rivna skorstenen upp igen

Återuppbyggnaden av den Q-märkta skorstenen vid Tunafors fabriker som revs för tre år sedan har nu inletts. "Lagar och regler har sagt sitt och nu känns det bra, området får tillbaka sin karaktär", säger Erik Persson som bor i lägenheten under skorstenen.

I veckan inleddes arbetet med att bygga upp den rivna fabriksskorstenen.

I veckan inleddes arbetet med att bygga upp den rivna fabriksskorstenen.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2023-09-22 07:28

Arbetet utförs av Örebroföretaget Entreprenadreparationer, ERAB, som är specialiserade på industriskorstenar.

– Vi har hållit på med det här sedan min far startade företaget för 64 år sedan, säger bolagets vd och ägare Daniel Bosäter.

För tre år sedan var företaget på plats och rev den gamla skorstenen. De gjorde det på uppdrag av fastighetsägaren, bostadsrättsföreningen Tunafors, som menade att rivningen var nödvändig av säkerhetsskäl. Att rivningen skedde utan lov har – som tidningen skrivit vid flera tillfällen – lett till en utdragen juridisk process som avslutades i maj i år med innebörden att skorstenen måste byggas upp igen till ursprunglig form och utseende.

undefined
Bit för bit muras teglet på plats.

Det triangelformade radialtegel som måste användas är inte helt lätt att få tag i.

– Vi har beställt det från Tyskland och har en del på vårt lager i Örebro, säger Fredrik Karlsson.

Han är arbetsledare på ERAB med 30 års erfarenhet av att bygga, och för den del även riva, skorstenar.

undefined
Örebroföretaget ERAB rev skorstenen för tre år sedan. Nu har de fått uppdraget att bygga upp den på nytt. Simon Hanzén, Fredrik Karlsson och Christer Hedén är på plats för att utföra murningsjobbet.

Jobbet med återuppbyggnaden inleddes i veckan och beräknas ta fem-sju veckor. Då ska skorstenen ha återfått den höjd på 13 meter från taket som den hade vid rivningen.

– Vi murar 1,65 meter i stöten. Sedan måste murbruket torka en dag innan vi kan fortsätta. Och regnar det går det inte att mura, så det går inte att säga exakt hur lång tid det tar innan allt är klart, säger Fredrik Karlsson.

undefined
Arbetsledaren Fredrik Karlsson kollar att lutningen stämmer. Diametern i basen är på 140 centimeter och 13 meter upp ska den vara 96 centimeter.

Utsikten från byggarbetsplatsen ned mot den forsande Eskilstunaån går inte att klaga på och den kulturhistoriska miljön i det gamla fabriksområdet imponerar på honom.

– Det är väldigt vackert och en ovanlig miljö för oss att arbeta i. Ofta är vi i olika industriområden och bygger skorstenar i stål och betong så det här är speciellt. Och uppdraget är lite udda och utmanande. Man måste tänka på att hålla höjden, se till att det inte blir någon lutning på skorstenen och att det blir rätt fogstorlekar och rundning. Det är kul men också ganska slitigt.

Erik Persson bor med sin familj i takvåningen precis under skorstenen och han var en av de som i oktober 2020 slog larm om att den då lutande skorstenen utgjorde en säkerhetsrisk.

undefined
Erik Persson och sonen Gösta bor i en takvåning där skorstenens murstock går genom vardagsrummet.

– Det ramlade ner tegelbitar från skorstenen på vår terrass och vi hörde hur det small till på taket. Nu känns det bra att den byggs upp igen, sagan får sitt slut och området får tillbaka sin karaktär, säger han.

Kostnaden för att bygga upp skorstenen ligger på 1,6 miljoner kronor varav den tidigare fastighetsägaren Peab kommer stå för en viss del.

– När den juridiska processen kring återuppbyggnaden avslutades inledde vi ett resonemang med Peab och det har visat sig att de är välvilligt inställda. Jag vill inte säga hur uppgörelsen ser ut i detalj men de tar sitt ansvar och det ska de ha all heder för. Däremot är vi besvikna på kommunen och hur de har agerat, säger Stefan Larsson, ordförande i bostadsrättsföreningen.

undefined
Sämre utsikt kan man ha på sin arbetsplats än den ERAB:s murare bjuds på.

Vid sidan av de juridiska turerna kring kravet på återuppbyggnad har föreningen drivit ytterligare en process med kommunen som motpart. Det gäller den sanktionsavgift (bot) på 114 240 kronor som stadsbyggnadsnämnden beslutat att föreningen ska betala för att de rev skorstenen utan lov.

Det ärendet ligger på Mark- och miljööverdomstolens bord och har ännu inte avgjorts. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!