I februari 2022 beslutade stadsbyggnadsnämnden att bostadsrättsföreningen måste bygga upp den rivna skorstenen till dess ursprungliga volym och utseende. Detta efter att föreningen lät riva den utan lov i oktober 2020, något tidningen skrivit om vid flera tillfällen.
Föreningen har hela tiden hävdat att rivningen var nödvändig av säkerhetsskäl och har därför överklagat beslutet så långt det går. Men nu har den högsta instansen, Mark- och miljööverdomstolen, definitivt avgjort fallet genom att inte ge prövningstillstånd.
Det innebär att bostadsrättsföreningen efter att domstolsbeslutet vunnit laga kraft har 18 månader på sig att bygga upp skorstenen. Om så inte är fallet måste föreningen betala 25 000 kronor i månaden i vite.
– Det är bara att beklaga, det är klart det känns väldigt tråkigt. Vi krävde att domstolen skulle göra syn på platsen innan man fattade beslut men så blev det inte, säger Stefan Larsson som beskriver nämndens föreläggande som en symbol för maktens arrogans och godtycke.
Kommunen, och sedermera länsstyrelsen, har ansett att föreningen borde ha avvaktat med rivningen och vidtagit provisoriska säkerhetsåtgärder på fastigheten.
– Det finns inget som helst stöd bakom den uppfattningen och det visar att hela ärendet har blivit en prestigesak för kommunen. Att bygga upp en attrapp är inte bara en fråga om kapitalförstöring, det är en helt oproportionerlig åtgärd och man undrar till vems glädje och nytta det sker, säger Stefan Larsson och tillägger att han vill tacka de många Eskilstunabor som uttryckt sitt stöd för föreningen under processen.
I det föreläggande som föreningen nu måste följa finns detaljerade beskrivningar av hur skorstenen ska byggas upp och hur materialet ska se ut.
– Delarna från den rivna skorstenen är kasserade vilket gör att vi måste låta specialbeställa kilformat radialtegel för nytillverkning.
Kostnaden för återuppbyggnaden beräknas uppgå till 1,6–1,7 miljoner kronor. Räknar man in den redan betalda rivningskostnaden handlar det totalt om två miljoner kronor, motsvarande cirka 26 000 kronor vardera för föreningens 77 hushåll.
– Vi har inga ekonomiska problem i föreningen men det är klart att det här drabbar oss på sikt, säger Stefan Larsson.
Föreningen har tagit kontakt med ett antal företag för återuppbyggnaden.
– Förhoppningsvis kan arbetet starta någon gång i höst. Vi har inga skäl att inte följa föreläggandet.
Parallellt med frågan om återuppbyggnad har föreningen drivit ytterligare en juridisk process. Det gäller den sanktionsavgift (böter) på 114 240 kronor som stadsbyggnadsnämnden beslutat att föreningen ska betala för att man rev skorstenen utan lov. Där har Mark- och miljööverdomstolen gett prövningstillstånd.
– Sett mot den bakgrunden är det ju märkligt att domstolen inte gav prövningstillstånd gällande kravet på återuppbyggnad.
Stadsbyggnadsnämndens ordförande Sarita Hotti (S) konstaterar efter domen att den linje kommunen drivit gäller.
– Jag säger som jag sagt under hela den här processen – den gällande detaljplanen är det juridiska dokument som vi förhåller oss till och i den framgår tydligt att skorstenen ska bevaras. Och min uppfattning är att styrelsen för bostadsrättsföreningen agerade för snabbt när de beslutade att riva den. Att det skulle handla om prestige från kommunens sida stämmer inte alls. Den lagstiftning som finns i Sverige gäller i Eskilstuna också, säger hon.