14 års fängelse för mordförsök på studentdagen

Flera personer stod i skottlinjen när två ynglingar öppnade eld i Nyfors på studentdagen i fjol. Nu, drygt ett år senare, fälls de två för mordförsök och grovt vapenbrott i tingsrätten.

Det var på studentdagen den 10 juni i fjol som två personer sköt vilt omkring sig i Nyfors centrum. Händelsen ska ha koppling till en konflikt mellan två kriminella grupperingar i Eskilstuna.

Det var på studentdagen den 10 juni i fjol som två personer sköt vilt omkring sig i Nyfors centrum. Händelsen ska ha koppling till en konflikt mellan två kriminella grupperingar i Eskilstuna.

Foto: Polisens förundersökning

Eskilstuna2024-06-19 11:50

Klockan 15.22 på eftermiddagen den 10 juni förra året sprang två maskerade personer fram mellan pelarna på Nyforsgatan och sköt mot en grupp som stod vid fritidsgården på andra sidan gatan. Ett vittne har tidigare beskrivit det som att gärningsmännen "pepprade med skott".

Det är inte helt klarlagt hur många som stod i skottlinjen, men sex namngivna unga killar och en okänd äldre man stod som målsägande i stämningsansökan. Under rättegången har detta ändrats till fem namngivna killar och tre okända, varav en äldre man. Killarna sprang och den äldre mannen kastade sig ner bakom en bänk för att inte träffas av kulorna.

Det var bara en tillfällighet att ingen kom till skada.

När polisen kom till platsen hade såväl måltavlorna som gärningsmännen försvunnit från platsen, men tekniker hittade tre tomhylsor, två patroner samt fragment från en kula utanför fritidsgården i Nyfors. I dörren till fritidsgården satt delar av ytterligare en kula.

undefined
Gärningsmännens vapen hittades i en plastpåse på en närliggande adress i Nyfors.

Utredningen har varit framgångsrik och nu döms två personer, en 19-åring från Uppsala och en 16-åring från Eskilstuna, mot sitt nekande för mordförsök och grovt vapenbrott. Vid händelsen var de 18 respektive 15 år gamla.

Vid händelsen öppnade både 16-åringen och 19-åringen eld samtidigt, men 16-åringen fick problem med sin pistol. Han slutade därför skjuta efter några skott och sprang tillbaka mellan pelarna. 19-åringen fortsatte däremot att skjuta och sprang även efter gruppen av ungdomar som flydde.

Tingsrätten menar att båda "agerat med direkt uppsåt att döda."

16-åringen döms nu för mordförsök och grovt vapenbrott till sluten ungdomsvård i ett år och sju månader.

19-åringen döms till fängelse i 14 år för samma brott, men även för ett människorov som ägde rum i januari 2022 i Örebro. Han frikänns samtidigt från misstankar om övergrepp i rättssak i samma ärende.

undefined
En av kulorna fastnade i dörren till fritidsgården i Nyfors.

Tingsrätten motiverar det förhållandevis hårda straffet mot 19-åringen med att det rört sig om ett planerat brott som skett mitt på eftermiddagen i ett bostadsområde där flera ur allmänheten hade kunnat komma till skada. Skjutningen har också skett inom ramen för organiserad brottslighet där båda tilltalade "gjort allt som de kunnat för att brottet skulle fullbordas".

16-åringens mildare straff motiveras med hans ungdom samt att han har en intellektuell funktionsnedsättning.

Händelsen har enligt polisen koppling till en konflikt mellan kriminella i Nyfors och Skiftinge å ena sidan och en konstellation bestående av nätverken i Årby och Fröslunda å den andra sidan. Åtminstone 16-åringen har kopplingar till det senare gänget.

Skjutningen var den andra i Nyfors under förra året. Den första ägde rum den 27 april, då två gärningsmän sköt flera skott på Nyforsgatan samtidigt som de färdades på en elsparkcykel. Två personer fälldes också i tingsrätten för försök till mord och grovt vapenbrott, men hovrätten friade senare en av männen från försök till mord. Även då antogs bakgrunden till skjutningen ha varit en konflikt mellan rivaliserande gäng.

En 20-åring från Göteborg döms samtidigt för samma människorov som 19-åringen. Han dömdes nyligen av Lunds tingsrätt till livstids fängelse för bland annat ett mord, ett straff som fastställdes av hovrätten. Eskilstuna tingsrätt beslutar nu att straffet för människorovet ska anses ingå i livstidsstraffet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!