Överenskommelsen är en reviderad version av avtalet från 2021, där polis och kommunen samverkar för att få fler att lämna en kriminell livsstil. Tidigare har avhopparverksamheten i Eskilstuna endast varit till för personer över 18 år – men efter revideringen är det nu möjligt för personer under 18 år att vända sig dit för att få hjälp.
– Utifrån samhällsutvecklingen så behöver vi tillsammans, polis och kommun, möta upp behovet och ge erbjudandet att hoppa av, säger Oscar Nissfolk vid en pressträff.
Polisen har den senaste tiden lagt märke till ett normbrytande beteende – allt grövre brottslighet kryper längre ner i åldrarna.
– Tidigare har man kanske börjat med snatteri som sedan går över till stöld och sedan till misshandel eller något annat. Idag går det exceptionellt snabbt över till grövre brottslighet. Vi, tillsammans med kommunen, måste ta till vissa åtgärder för att förhindra nyrekryteringar i den kriminella världen, säger han och poängterar att det här inte är något unikt för just Eskilstuna utan sker i hela landet.
Vad menas med grov brottslighet?
– Det kan exempelvis vara att man tillhandahåller vapen, narkotika i viss mängd, försök till mord och mord. Det är den typen av brottslighet som vi ser här i Eskilstuna.
Hur många personer som hittills lämnat kriminaliteten med hjälp av verksamheten, vill polisen inte gå ut med. Nissfolk hoppas nu att den slopade åldersgränsen ska ge ännu större möjligheter att stoppa unga personer innan det är försent.
– Ju äldre du är desto fler år har du med dig från en kriminell verksamhet, vilket också gör det svårare att känna själv att man vill kliva av den.
Avhopparverksamheten i Eskilstuna bygger på frivillighet och att personen själv är motiverad till att hoppa av. Hur ska man kunna nå tonåringar som redan är inne i brottslig verksamhet och kanske inte alls är så sugna sluta?
– Det handlar om att bli kommunikativt starka, att vi förmedlar kunskapsmässigt om avhopparverksamhet inom respektive myndighet, polisen och kommunen. Men även externt, att vi förmedlar att den här möjligheten finns. Man kanske som förälder vet att sitt barn ägnar sig åt brottslig verksamhet och då kan man vara med att stötta.
– Vi har också medarbetare i våra organisationer som är omhändertagande och duktiga på att stärka och hjälpa in så att man fastnar för avhopparverksamheten. De kan hjälpa till att se något annat längre fram och se en ny bana i livet. Det här kan vara första steget, säger han.
Kommer ni även att arbeta uppsökande i exempelvis skolor?
– Det är en del av vårt långsiktiga arbete. Målbilden är att jag ska samordna för att kunna åka ut i skolor när det har hänt något, eller att åka ut till häkte och anstalt för att föra den här typen av dialog. Men det är längre fram, inte just nu, säger Oscar Nissfolk.