Kritiken mot portningen: "Pinsamt och kränkande"

Maria Chergui, gruppledare för Vänsterpartiet, är beklämd över beskedet att facken från och med nu portas från skolnämndernas sammanträden. "Det känns mer och mer som att man försöker sätta munkavle på folk", säger hon.

Maria Chergui är gruppledare för Vänsterpartiet i Eskilstuna. Hon upplever att allt fler beslut tas utan insyn och förankring hos berörda och är kritisk till att personalföreträdare inte längre får sitta med vid skolnämndernas sammanträden.

Maria Chergui är gruppledare för Vänsterpartiet i Eskilstuna. Hon upplever att allt fler beslut tas utan insyn och förankring hos berörda och är kritisk till att personalföreträdare inte längre får sitta med vid skolnämndernas sammanträden.

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna2024-08-29 14:24

Som nyligen rapporterats är personalföreträdare från de olika facken inte längre välkomna när Eskilstunas skolnämnder har sammanträden. Tidigare har de alltid haft rätt till närvaro och rätt att yttra sig under sammanträdena. Enligt kommunen är det inget nytt formellt beslut som ligger bakom förändringen. I stället är förklaringen att närvarorätten vid nämndsammanträden utretts under våren och att utredningen då kommit fram till att kommunallagen inte tillämpats korrekt. 

Förvaltning och nämnder menar att närvarorätten endast gäller vid "ärenden som rör förhållandet mellan arbetsgivare och dess anställda", medan de fackliga anser att merparten av nämndernas ärenden rör just dessa förhållanden.

Maria Chergui, gruppledare för Vänsterpartiet i Eskilstuna, reagerar starkt på att den politiska majoriteten väljer att stänga personalrepresentanterna ute.

– Majoriteten gömmer sig bakom förvaltningen och kommunallagen. Det är politikerna som bestämmer och hade nämndordförandena velat ha med personalrepresentanter på sammanträdena så hade de kunnat ha det. Det här signalerar att man är trängd och inte vill ha jobbiga frågor. Det känns mer och mer som att man försöker sätta munkavle på folk, säger hon.

Chergui tycker att det är "pinsamt och kränkande" att de fackliga personalföreträdarna plötsligt avvisas från möten de alltid varit inbjudna till.

– Man beter sig inte så mot människor som engagerar sig. Det är självklart att de borde få sitta med på nämnden. Det har varit så många varsel och svåra situationer inom förskola och skola den senaste tiden och det är viktigt att olika parter får höras. Otroligt många människor och mycket personal berörs av det som händer i skolan.

– Vad blir nästa grej, kan man undra. Vi kommer ställa en fråga vid nästa kommunfullmäktige om vad det är som egentligen pågår.

undefined
Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

Att kommunallagens formulering kring närvaro kan tolkas på flera sätt, skriver Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, under på. Han menar också att det inte har varit "olagligt" att personalrepresentanter varit med tidigare.

– Som exempel, här inom universitetsvärlden har studentrepresentanter rätt att vara med så fort det fattas beslut som rör studenterna och här har man gjort den tolkningen att i princip alla beslut som tas berör studenterna på något sätt i slutänden, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!