Fastighetsägare i Eskilstuna är kritiska till EEM:s agerande för att Eskilstunaborna ska sortera sitt avfall bättre.
De har bland annat hävdat att det är kommunens ansvar att Eskilstunaborna sorterar avfallet rätt, inte fastighetsägarnas. Trots detta är det fastighetsägarna som får ta smällen när invånarna, eller närmare bestämt deras hyresgäster, inte sorterar sitt avfall på rätt sätt.
Nu svarar Kent Briby, affärsområdeschef för återvinning på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö, ESEM, på åsikterna:
– Det är alla invånares skyldighet att sortera rätt. Kommunen skapar förutsättningar genom avfallsplaner, föreskrifter och information, säger han och fortsätter:
– I bostadsrätter och flerfamiljshus har fastighetsägaren ansvar att ordna avfallsinsamling, men vi på EEM hjälper gärna till.
Han hänvisar till vad branschorganisationen Fastighetsägarna själva skriver på sin hemsida, bland annat följande angående avfallshantering:
"I bostadsrätter och flerfamiljshus har fastighetsägaren ansvar att ordna avfallsinsamling. Du som fastighetsägare har ansvar för att avfallshanteringen fungerar och för att hyresgästerna vet hur de ska handskas med sina sopor. God service, sortering, ordning och reda, och tydlig information är förutsättningar för god avfallshantering i flerbostadshus".
Vid händelse av att fastighetsägarna sorterar fel har de fått brev från EEM om att sortera rätt – annars väntar högre avgifter.
– När vi tömmer kundernas kärl och upptäcker avvikelser så kontaktar vi fastighetsägaren och påtalar att sorteringen behöver bli bättre. I många fall ser vi ofta en förbättring snart nog. Om sorteringen fortsätter att vara bristfällig så informerar vi fastighetsägaren löpande om det, säger Kent Briby.
Han förklarar att EEM även erbjuder fastighetsägare stöd genom sina kundsamordnare.
– Material som felsorteras är svårt att återvinna, därför går det tyvärr till förbränning och medför en ökad miljöbelastning och en ökad kostnad. Vi har en miljöstyrande avfallstaxa i Eskilstuna som är beslutad av kommunfullmäktige. Om sorteringen fortsätter att vara dålig så får till slut fastighetsägaren en högre avgift än om det är rätt sorterat.
Kan ni bli bättre på att samarbeta?
– I samband med nya förpackningsförordningen, som innebär att samtliga invånare i kommunen ska få tillgång till fastighetsnära insamling av förpackningar senast 2027, så har vi förstärkt upp gruppen som arbetar med kundrelaterade frågor som handlar om sortering, förklarar Briby.
Han hoppas att EEM på så sätt ska kunna leva upp till sina kunders förväntningar på deras stöd när det gäller att utforma sorteringsrummen och förbättra sorteringen.
– Vi jobbar ständigt med att utveckla våra sorteringsguider och informationen till kunderna så vi tar gärna emot förslag som skulle kunna underlätta sorteringen. I samband med det nya skyltsystemet som införs på förpackningar och kärl så kommer vi ta fram nytt och uppdaterat informationsmaterial.