Toms mat ska bädda för VM-succé i Tjeckien

Till vardags driver han våffelcafé i Rademachersmedjorna, men just nu står helt annat på menyn för kocken Tom Forsberg. Han är på plats i Tjeckien för att utfodra skidskyttelandslaget under VM – med mängder av mat. "Det är helt fantastiskt hur mycket de får i sig", säger han.

Tom Forsberg driver Fristadens café och våffla i Rademachersmedjorna. Men just nu är han i Tjeckien för att laga mat åt skidskyttelandslaget under VM.

Tom Forsberg driver Fristadens café och våffla i Rademachersmedjorna. Men just nu är han i Tjeckien för att laga mat åt skidskyttelandslaget under VM.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2024-02-07 15:03

– Eliten äter för att kunna träna. Vi andra tränar för att kunna äta.

Det säger Tom Forsberg, krögare i Eskilstuna som också är engagerad som kock i flera svenska landslag. Bland annat skidskyttarna, som just nu är på VM i tjeckiska Nove Mesto.

Han har ofta varit anlitad under världscuptävlingarna runt om i Europa. Då är han ensam ansvarig för alla matinköp och all matlagning. Nu under VM har han med sig kollegan Magnus Rigner, som annars är kökschef på Slagstaskolan.

undefined
Skidskyttemiddag inför första tävlingsdagen på VM. I förgrunden Sebastian Samuelsson. Bakom honom bland annat Mona Brorsson, Anna Magnusson, Jesper Nelin samt Hanna och Elvira Öberg. Allra längst bak kockarna Magnus Rigner och Tom Forsberg.

– Det är lyx, konstaterar Tom Forsberg, som berättar om ett digert arbete med att laga all den mat som går åt för skidskyttegänget varje dag.

De är 30 personer totalt.

– Men vi lagar för 60–70. Det är helt fantastiskt hur mycket de kan få i sig. Du skulle se vissa portioner, maten rasar av tallriken. När de ätit upp går de och hämtar mer. De gör av med hiskeliga mängder energi.

Sex mål om dagen dukar Tom upp för Elvira Öberg, Sebastian Samuelsson och de andra skidskyttarna mellan klockan 06 och 22. Frukost, mellanmål, lunch, mellanmål igen, middag och kvällsmål.

Utöver det finns alltid bars och shakes att tillgå.

Trots det har skidskyttarna precis som många andra elitidrottare svårt att få i sig tillräckligt med mat i förhållande till hur hårt de tränar och tävlar.

undefined
Elvira Öberg har delat med sig av ett kladdkakerecept som Tom Forsberg funderar på att baka under VM, för att ge åkarna lite extra energi.

Internationella olympiska kommittén, IOK, har presenterat en expertrapport där det framgår att mer än var femte elitidrottare utvecklar ätstörningar, men att betydligt fler än så omedvetet får i sig för lite mat. Obalansen kan leda till skador, infektioner och långsiktiga fysiska och mentala hälsoproblem.

En kvinnlig elitskidåkare kan utan problem bränna 5 000 kalorier om dagen, vilket är runt dubbelt så mycket som en normalaktiv kvinna. Då räcker aptiten ofta inte till för att få i sig tillräckligt med energi. Rapporten betonar särskilt att brist på kolhydrater kan vara bidragande orsak till energibristen.

– Kvällen innan tävling serverar jag alltid kolhydrater. Det kan vara en ren pasta med bara lite olivolja och pesto. Samma sak till lunch om de ska tävla på eftermiddagen; då är det för sent för protein, säger Tom Forsberg.

Skidskyttarna vill ha helt olika mat beroende på om de ska tävla eller har vilodag. Inför tävling laddar de upp med havregynsgröt och pasta. Under en vilodag vill de i stället ha smörgåsar och juice till frukost och väljer potatis i stället för pasta.

undefined
Lasagne med vitkålssallad och nybakt bröd stod på skidskyttarnas meny på tisdagskvällen. "Ikväll handlar det om kolhydratladdning inför tävlingen i morgon", säger Tom Forsberg. Dessutom serverades minisemlor till dessert, för att fira en av vallarna som fyllde år.

Eftersom damer och herrar oftast tävlar varannan dag i skidskytte, måste Tom Forsberg servera olika sorters mat varje dag.

– De vill alltid ha proteinet vid sidan av, för att kunna välja hur mycket de ska ta. Jag kan inte servera några grytor.

Det kan ibland vara svårt att få tag i all mat som krävs. Skidskytte körs ofta på små orter med få och små butiker. Tom berättar att han kan åka runt till alla affärer som finns och länsa dem på kyckling.

– I Hochfilzen känner butiksägaren igen mig nu. Han vet att jag handlar mycket och han brukar ta hem det jag vill ha i förväg.

Tom Forsberg har tidigare deltagit i projektet Vego i världsklass, som drevs av Sveriges olympiska kommitté (SOK) och Världsnaturfonden för att slå hål på myten att man inte kan få i sig tillräckligt med näring med vegetarisk och vegansk mat.

undefined
Under skidskytte-VM ska Tom Forsberg och kollegan Magnus Rigner laga mat åt 30 personer. Men det går åt uppåt 70 portioner för att alla aktiva ska få i sig tillräckligt med energi.

Projektet är avslutat, men Tom serverar fortfarande vegetariskt till elitidrottarna.

– Det uppskattas. Tofu är en kanonproteinkälla och sånt som bönor och champinjoner ger alla proteiner som behövs.

Han säger att skidskyttelandslaget är enkla att ha att göra med; inga allergier eller annat som kräver specialkost.

– De äter allt jag lagar och har inga särskilda önskemål. Ibland låter jag dem rösta om de ska få köttfärslimpa eller lasagne.

Däremot är det en sak som konsekvent väljs bort: Fett. Bacon till frukost är otänkbart. Mjölk och kvarg ska ha så låg fettprocent som möjligt.

– Ost rör de knappt. Det ska vara rökt skinka på mackan.

undefined
Förra året ordnade Tom Forsberg våffelfest för Sebastian Samuelsson och de andra skidskyttarna under världscuptävlingarna i Pokljuka i Slovenien.

Efter en särskilt hård tävlingsdag, kan det vankas något extra gott. På världscupen förra året överraskade Tom skidskyttarna med våfflor. Under VM kan det bli repris, om det inte blir Elvira Öbergs kladdkaka till dessert.

– Hon har ett favoritrecept som jag har fått. Den är väldigt kladdig och god!

Tom Forsberg imponeras över skidskyttarnas träning, tävlingsresultat och kostkoll. 

– Man blir taggad att börja gymma! Men en vecka senare sitter man ändå i soffan och kollar på Netflix, ha ha.

Skidskytte-VM

VM i skidskytte arrangeras årligen. I år hålls tävlingarna i Nove Mesto i Tjeckien 7–18 februari.

Den svenska truppen består av Elvira Öberg, Linn Persson, Anna Magnusson, Mona Brorsson, Hanna Öberg, Martin Ponsiluoma,
Sebastian Samuelsson, Jesper Nelin, Peppe Femling och Viktor Brandt.

Under förra årets VM i tyska Oberhof tog Sverige tre guld, tre silver och fem brons. Totalt elva medaljer, vilket var nytt svenskt mästerskapsrekord.

Karta: Här hålls skidskytte-VM
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!